Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Uskoro novi krug programa “Moja prva plata”

aktuelno - moja prva plata

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić najavila je da će uskoro početi novi krug programa “Moja prva plata”, za podsticanje zapošljavanja mladih. “Ministarstvo je prethodnih godina sprovelo čitav niz aktivnosti kako bi se poboljšao položaj mladih na tržištu rada, a u toku su završne pripreme za sprovođenje trećeg kruga programa ”Moja prva plata”, koji je dao izuzetne rezultate u zapošljavanju mladih”, rekla je resorna ministarka. Ona je navela da su sve do sada sprovedene mere dale rezultate, jer je značajno smanjen broj mladih u strukturi nezaposlenih. Kisić je ukazala da je program “Moja prva plata” dao značajan doprinos u smanjenju nezaposlenosti u populaciji mladih. “U toku prva dva ciklusa, oko 18.000 mladih je bilo obuhvaćeno ovim programom i oni su na pravi način iskoristili svoju prvu šansu na tržištu rada”, rekla je ministarka.

U Srbiji veći broj turista zbog bogatije festivalske ponude

Tokom prvih šest meseci ove godine broj dolazaka turista u Srbiju veći je za 65,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a ministarka trgovine i turizma Tatjana Matić rekla je da je tome doprinela i bogata festivalska ponuda tokom leta. Matić je rekla i da Srbija nastavlja da unapređuje svoj imidž i svoju turističku ponudu i da tome posebno doprinosi razvoj festivala i brojnih drugih manifestacija u našoj zemlji, kao i daje resorno ministarstvo u ovoj godini podržalo 82 manifestacije sa 77 miliona i 250 hiljada dinara, sa ciljem da Srbiju učini još atraktivnijom i još poželjnijom turističkom destinacijom. „Ovo leto je u Srbiji u znaku festivala. Samo u avgustu imamo više od 250 raznih kulturnih, gastronomskih, zabavnih, dečjih, edukativnih, prirodnjačkih, sportskih i avanturističkih manifestacija”, napomenula je Matić.

Prvi put od 2014. u Srbiji manje od 100.000 nezaposlenih mladih

Po prvi put od 2014. godine u našoj zemlji ima manje od 100.000 nezaposlenih mladih, ali tek svaka deseta mlada osoba smatra da je prosečna plata od oko 74.000 dinara u ovom trenutku dovoljna za pristojan život, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS). Državna pomoć od 100 evra izuzetno znači svakoj trećoj mladoj osobi, pokazuje istraživanje sprovedeno od 24. maja do 8. juna na nešto više od 1.100 ispitanika. Generalna sekretarka KOMS-a Miljana Pejić rekla je danas, predstavljajući Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji, da su mladima zarada i radno vreme sada bitniji pri zapošljavanju, ali i da čak 49 odsto mladih planira da se odseli iz zemlje, a to je tek jedan procenat manje u odnosu na 2021. godinu.

Uhapšen direktor zavoda za sport zbog zlostavljanja radnice

Po nalogu Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu uhapšen je Goran Bojović, direktor zavoda za sport i medicinu sporta Srbije, kojem se na teret stavlja krivično delo zlostavljanje i mučenje. Bojović je nakon hapšenja uz krivičnu prijavu doveden na saslušanje u tužilaštvo gde je izneo svoju odbranu, navodi se u saopštenju tužilaštva. Drugo osnovno javno tužilaštvo je predložilo da se Bojoviću odredi pritvor. Više javno tužilaštvo u Beogradu izdalo je nalog Drugom javnom tužilaštvu u Beogradu za privođenje Bojovića.

Kisić Tepavčević: Cilj omogućiti kvalitetniji život osobama sa invaliditetom

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić posetila je Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO) Zvezdara i poručila da je jedan od glavnih ciljeva resornog ministarstva da život tih osoba bude još kvalitetniji i da u punoj meri budu uključeni u društvo. Povodom Međunarodnog dana mladih, Kisić je sa mladim članovima tog udruženja učestvovala u radionicama izrade magneta, cegera, ocrtavanja šolja i crtanja na platnu, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo: Važno je utvrditi istinu o pogibiji rudara

Ministarstvo rudarstva i energetike predaće krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu kako bi se utvrdila puna istina o pogibiji rudara u rudniku mrkog uglja Soko. Ministarstvo navodi da je potrebno utvrditi sve okolnosti koje su dovele do nesreće u rudniku, u kojoj je osam rudara poginulo, a 20 povređeno, te najavljuje da će o sadržaju krivične prijave, kojom će biti obuhvaćeno više od 10 lica, informisati i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu.

Tagovi:
Pročitajte još: