fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Usvojena izmenjena uredba za prvi stan – Subvencije odbijenim majkama sa ugovorom

aktuelno - subvencije

Na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Vlada Srbije usvojila je novu Uredbu o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine, kojom će ovaj proces biti olakšan i ubrzan. Ona sada garantuje svim mamama koje prošle godine nisu dobile subvencije, jer su umesto predugovora o kupovini priložile kupoprodajni ugovor, da dobiju obeštećenje. Novom Uredbom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta predviđeno je, pored ostalog, da lokalne samouprave najkasnije do 30 dana od prijema zahteva dostave dokumentaciju Komisiji na odlučivanje, a da Komisija odlučuje po primljenim zahtevima najkasnije u roku od 30 dana od prijema urednog zahteva i dokumentacije.

Ministar Dačić primio direktora Populacionog fonda UN za Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je predstavnika za BiH i direktora Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za Srbiju Džona Kenedija Mosotija prilikom njegove posete Beogradu, saopšteno je iz tog ministarstva. Džon Kenedi Mosoti je zahvalio na podršci koju Vlada Srbije pruža UNFPA za aktivnosti koje sprovode, uključujući i finansijsku podršku.

Vučević na obeležavanju Dana Vojnoobaveštajne agencije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević poželeo je pripadnicima Vojnoobaveštajne agencije (VOA), na svečanosti povodom obeležavanja Dana VOA, da nastave da rade na odbrani i zaštiti državnih i nacionalnih interesa, kao i svih građana Srbije. “Da iznad svega štitite državne interese, da štitite, čuvate i promovišete nacionalne interese Republike Srbije, svih njenih građana, ali i celokupnog srpskog naroda i da vodite računa u okviru vaše nadležnosti i delokruga po pitanjima iz resora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije”, rekao je Vučević. Na svečanosti u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba bili su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, narodni poslanik Igor Bečić, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i veterani Agencije.

Predsedništvo i Ministarstvo energetike uštedeli najviše struje u januaru

Državne institucije koje su ostvarile najveću uštedu struje u januaru bile su Predsedništvo od 38,3 odsto i Ministarstvo rudarstva i energetike od 24 odsto, u odnosu na isti mesec prethodne godine, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije. U objektima koji su u nadležnosti Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, prosečna ušteda je iznosila 16,3 odsto ili 0,3 GWh manje u odnosu na januar 2022. godine. Najveće uštede većih potrošača ostvarili su, posle Predsedništva i Ministarstva rudarstva i energetike, Uprava za agrarna plaćanja – 20,9 odsto Ministarstvo informisanja i telekomunikacija – 19,9 odsto, zgrada Vlade Srbije u Nemanjina 11 od 19,1 odsto, Ministarstvo finansija od 18,6 odsto i Palata Srbija od 15,5 odsto.

Potpisan ugovor o izgradnji hotela “Hajat” u Novom Sadu

U novosadskom hotelu “Park” potpisan je ugovor o izgradnji i razvoju tog hotela koji će tom rekonstrukcijom postati deo lanca Hajat ridžensi hotela. Prema rečima investitora i direktora “Inobačke”, Vukajla Babića, posebna pažnja biće usmerena ka očuvanju banjskog dela, kako bi on ostao autentičan i u duhu Jodne banje koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela. “Biće to moderan i dinamičan hotel, imaće 235 prostranih hotelskih soba i razvijene tri komponente. Banjska komponenta je izuzetno bitna, u nju ulažemo i nju razvijamo. Pored ove, druga bitna komponenta u ovom hotelu na koju ćete moći da računate je restoransko-ugostiteljska komponenta”, rekao je Babić. Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić ističe da će ovim projektom biti otvoreno 250 novih radnih mesta i da ova investicija predstavlja prekretnicu u razvoju ove grane privrede, kao i da će Novi Sad dobiti najveći kongresni centar, izgrađen na 1.900 metara kvadratnih za gotovo 1000 ljudi.

Tagovi:
Pročitajte još: