fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Veliko interesovanje za novi dom na selu, država subvencioniše sa 10.000 evra

kuca na selu

Za samo nekoliko meseci ove godine, od jula do oktobra, Komisija za dodelu sredstava za kupovinu kuća za mlade u Ministarstvu za brigu o selu je donela čak 237 pozitivnih rešenja po Konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu, saznaje 24sedam. Do kraja ovogodišnjeg programa, a originalan rok je 1. novembar, očekuju da će razmatrati još stotinak prijava mladih poljoprivrednika, bračnih i vanbračnih parova, samohranih roditelja i svih drugih iz raznih profesija koji su iskazali želju da žive na selu u kući koji im plati država. Za sve one koji razmišljaju o tome da promene život, i dobiju svoj dom o trošku države, najvažnija informacija o javnom pozivu je da se radi o kućama tržišne vrednosti do 10.000 evra. Važno je znati i da mogu da odaberu odgovarajuću na teritoriji cele zemlje.

Vlada Srbije usvojila dokumenta u okviru aranžmana sa MMF – Nova metodologija fiskalnih rizika šansa za razvoj finansijskih tržišta

Vlada Srbije usvojila je više dokumenata kojima su ispunjeni dogovoreni reformski ciljevi u aranžmanu Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Na sednici su usvojeni i propisi koji su u aprilu dogovoreni sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a koji su deo aktuelnog aranžmana, čime su ispunjeni određeni reformski ciljevi. Između ostalog, usvojeni su Zaključak o usvajanju jedinstvene metodologije za praćenje fiskalnih rizika u Republici Srbiji, Strategija za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine i Uredba o pravilima i uslovima za dodelu pomoći male vrednosti (de minimis pomoći) za obavljanje usluga od opšteg ekonomskog interesa, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade. Takođe, usvojena je i Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći u obliku naknade za obavljanje usluga od opšteg ekonomskog interesa i Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći za zaštitu životne sredine i u sektoru energetike.

Vučić: Gradimo autoputeve, hoćemo da “Srbija trči napred”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, tokom obilaska noćnih radova na izgradnji mosta preko Zapadne Morave na delu Moravskog koridora od Pojata do Kruševca, da se u Srbija gradi autoputeva više nego ikada pre i da želi da se Srbija infrastrukturno razvije i “trči napred”. “Mi smo uradili više od 350 kilometara autoputeva, trenutno gradimo 370 kilometara i još 300 km je u pripremi. To je mnogo više nego što smo imali kilometara autoputa – oko 650 kilometara. Pogledajte samo šta je sve Srbija gradila u prethodnih nekoliko godina”, istakao je Vučić.

Usvojen predlog rebalansa budžeta-bolji rezultat za 1,5mlrd evra

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji predviđa povećanje ulaganja države u kapitalne investicije sa 7,2 odsto na 7,8 odsto BDP-a, a ministar finansija Siniša Mali kaže da se rebalans donosi zbog boljih rezultata za 1,5 milijardi evra u prvih devet meseci ove godine i većih izdvajanja za kapitalne investicije. Mali je posle sednice vlade rekao da će tako deficit budžeta ove godine iznositi 4,9 odsto BDP-a umesto planiranih 6,9 odsto. “Dva su najveća razloga za donošenje rebalansa budžeta – kapitalni projekti su jedan, jer mi smo u rebalansu od aprila imali 7,2 odsto BDP-a ulaganja u kapitalne investicije, a sada će ovim rebalansom to biti 7,8 odsto BDP. Dakle, 478 milijardi dinara će samo iz budžeta ukupno biti uloženo u našu ekonomiju i velike infrastrukturne projekte”, rekao je Mali.

Kisić: Tragedija u Šumaricama se ne sme zaboraviti

Šumarice su mesto velike tragedije srpskog naroda koja se ne sme zaboraviti, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević u Kragujevcu gde je prisustvovala obeležavanju Dana sećanja na žrtve stradale u Drugom svetskom ratu. U Šumaricama je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obeleženo 80 godina od masovnog streljanja civila iz Kragujevca i okoline, među kojima i učenika i profesora kragujevačke gimnazije. “Posle 80 godina nalazimo se na mestu gde se desila velika tragedija. Prisustvovali smo Velikom školskom času sa porukom da se ovaj događaj nikada ne zaboravi i da ne dozvolimo da se ikada više tako nešto bilo gde ponovi”, rekla je Kisić Tepavčević novinarima posle ceremonije u Šumaricama.

Na Institutu Dedinje nova procedura – ugradnja mini mehaničke srčane pumpe

Stručnjaci Instituta za kardio-vaskularne bolesti Dedinje danas su predstavili novu proceduru ugradnje mini mehaničke pumpe pacijentima sa teškom srčanom slabošću, koja je po prvi put urađena u Srbiji. Ta procedura uz asistenciju čeških stručnjaka na Institutu izvedena uspešno juče a pacijent (51) kod kog su, zahvaljujući novoj tehnologiji, komplikacije svedene na minimumi je već danas pušten na kućno lečenje. Pomoćnik direktora Instituta za uvođenje novih tehnologija i načelnik odeljenja elektrofiziologije Dejan Kojić objasnio je da se ne radi o mehaničkim potporama srca sa kojima pacijenti čekaju transplantaciju i trajno rešenje, već Impella CP 5.5 sa SmartAšist tehnologijom omogućava da se srce održi nekoliko sati ili dana dok se ne sprovede odgovarajuća intervencija.

Hrkalović ostaje u pritvoru, odbijena žalba

Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) odbilo je žalbu branilaca nekadašnje državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović. Njeni branioci su žalbom tražili da se preinači rešenje sudije za prethodni postupak i da joj se pritvor ukine i omogući odbrana sa slobode. Hrkalovićki je određen pritvor zbog opasnosti da će uticati na svedoke.

Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države – 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.  “Država nastavlja da pomaže i privredi i građanima i 1. novembra ćemo, kao što sam i obećao, već isplatiti najveći deo građana. Drugih 30 evra pomoći države penzioneri će dobiti 1. novembra, a 2. i 3. novembra ćemo isplatiti ostale građane”, kazao je Siniša Mali.

Peskov: Datum i mesto sastanka Putina i Vučića već određeni

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su datum i mesto sastanka predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, već određeni, a da će ih Kremlj blagovremeno saopštiti, zajedno sa administracijom lidera Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da je 25. novembar preliminarni datum za susret sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Tagovi:
Pročitajte još: