fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Vlada donela odluku o osnivanju Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju

Vlada donela odluku o osnivanju Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju

Članovi vlade doneli su odluku o osnivanju Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije. Vlada usvojila i Uredbu o utvrđivanju Godišnjeg programa korišćenja sredstava za održivi razvoj i unapređenje šumarstva i Uredbu za sprovođenje odgajivačkog programa za 2021. godinu. Za osnivanje instituta postoje preduslovi, s obzirom na to da naš obrazovni sistem već ima iskustva u stvaranju kadrova za veoma uspešan IT sektor i da globalne kompanije koje posluju kod nas već koriste veštačku inteligenciju, što će obezbediti razvoj saradnje Instituta i privrede, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije. Institut će doprineti razvoju inovativnosti i preduzetništva, u cilju kreiranja vrhunskih kadrova, budućih lidera srpske ekonomije, kao i privlačenju investicija u ekonomiju veštačke inteligencije u Srbiji. 

Uprava za sprečavanje pranja novca proverava firmu “Ascanius” 

Uprava za sprečavanje pranja novca je objavila da je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, preduzela aktivnosti radi provere firme “Ascanius” i osoba povezanih s njom. “Uprava za sprečavanje pranja novca je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, preduzela aktivnosti prikupljanja podataka, informacija i dokumentacije u zemlji i inostranstvu u cilju provere bitnih finansijsko obaveštajnih podataka koji ukazuju na sumnju u pranje novca, utaju poreza i prikrivanje stvarnog vlasništva od strane pravnih i fizičkih lica povezanih sa privrednim društvom Ascanius LTD i Draganom Đilasom”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave.

Skupština usvojila Zakon o klimatskim promenama

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili s, većinom glasova, Zakon o klimatskim promenama. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je da je to prvi korak u odlučnoj borbi protiv klimatskih promena. “Ono što su poslanici kroz podršku ovom Zakonu pokazali, jeste da prepoznaju koliko je važno da se suočimo sa izazovima koji nam donose klimatske promene koje svi osećamo. Klimatske promene su globalni problem koji nas sve ujedinjuje, i zato usvajanjem ovog krovnog akta, Republika Srbija nastavlja da daje svoj doprinos globalnoj borbi i ujedno potvrđuje odgovornost prema našim građanima” rekla je Irena Vujović na sednici skupštine Srbije.

Lončar obišao decu povređenu u požaru na Čukarici, obećao da će država preuzeti brigu o njima

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je decu povređenu u požaru koji se prošlog petka dogodio u beogradskoj opštini Čukarica i obećao da će država učiniti sve da im pomogne. “Svima je izuzetno žao zbog onoga što se desilo. Vreme ne možemo da vratimo, ali ono što možemo je da svi zajedno učinimo da se oni oporave i budu bolje”, rekao je ministar Lončar.

Počinje gradnja prve pumpe na auto-putu “Miloš Veliki”

Na auto-putu “Miloš Veliki”, u smeru ka Čačku, počela je izgradnja stanice za snabdevanje gorivom “Sokolići 1”. To će biti prva benzinska pumpa na deonici od Beograda do Preljine, dugoj 120 kilometara. Da li imaju dovoljno goriva u rezervoaru vozači više neće morati da razmišljaju, naročito kada Preljina ne bude poslednja stanica na auto-putu Miloš Veliki.

Brnabićeva i Aleter o razvoju privrednih odnosa dveju zemalja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom Nemačko-srpske privredne komore Frankom Aleterom o budućim ekonomskim aktivnostima u cilju unapređenja i razvoja bilateralnih privrednih odnosa dveju zemalja. Premijerka je istakla da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, naglasivši da je naš ključni interes dalje povećanje nemačkih investicija u infrastrukturne projekte i jačanje saradnje u oblasti energetike, obrazovanja i IT sektora, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima.

Tagovi:
Pročitajte još: