fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Vojvodinu u prvih pet meseci posetilo 4,4 % turista više nego pre godinu dana

aktuelno

Vojvodinu je u prvih pet meseci ove godine posetilo 247.086 turista, što je za 4,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavila je Turistička organizacija Vojvodine, pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku. Posebno je povećan broj dolazaka stranih turista, koji je iznosio 113.642 i bio za 12,3 odsto veći nego pre godinu dana.

U prvih pet meseci ostvareno je 699.080 noćenja, što predstavlja porast od 6,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pri čemu je broj noćenja stranaca povećan za 14,3 pocenta.

Ministar Venecuele boravio u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je ministra spoljnih poslova Bolivarske Republike Venecuele, Ivana Hila Pinta i poručio da su ove dve države istinski prijatelji. Sa njim je razgovarala i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i istakla da je Srbija zainteresovana da unapredi saradnju sa Venecuelom u oblastima poljoprivrede, turizma, zdravstva i kulture, te naglasila da su sporazumi, koji su ovom prilikom potpisani, od velikog značaja za obe zemlje. Brnabić je ponovila da Srbija izuzetno ceni principijelnu poziciju Venecuele o pitanju Kosova i Metohije, a posebno se zahvalila sagovorniku na tome što je Vlada Venecuele podržala Srbiju u kandidaturi za organizaciju Međunarodne svetske izložbe EXPO 2027 u Beogradu.

Vučević o zabrani izvoza naoružanja: Sagledavamo da Srbiju sačuvamo u miru!

Na osnovu Zakona o predsedniku Republike i Zakona o Vojsci Srbije, a zbog usložnjavanja bezbednosne situacije u državi, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, doneo je Odluku da se donesu akta radi obustavljanja izvoza naoružanja i vojne opreme u narednih 30 dana.

Više informacija o važnosti ove odluke dao je ministar odbrane Miloš Vučević.

“Srbija stalno mora da vodi računa o odbrani svog integriteta i suvereniteta i ovo je refleksija svega onoga što nam se dešava. U narednih 30 dana nema izvoza oružja. Sagledavamo da Srbiju sačuvamo u miru i da održimo nastavak stabilnog perioda, ali ne smemo da isključimo opasnosti bezbednosne prirode sa kojima se suočavamo. Naš mir je sigurniji. Mi moramo da razumemo šta je ono što se dešava u regionu. Ubrzava se naoružanje. Imaćemo u vidu da je to realnost koja nas okružuje, spram toga država donosi odluke”, istakao je Vučević i dodao da je Srbija danas daleko jača i snažnija nego što je bila.

Zlatibor dobio Eko teretanu

Na jednoj od najposećenijih srpskih planina, otvorena je prva Eko teretana, sagrađena od otpadnog drveta sa priobalja Save i Dunava.

– Eko teretana je nastala kao rezultat ideje da se jedno ekološko zagađenje eliminiše i iskoristi. Jedan od osnivača Eko teretane, profesor sporta Marko Ćirić, prepoznao je priliku da se od drveta koje se sakuplja u priobalju reka Save i Dunava i stvara ekološki problem, može iskoristiti i napraviti nešto kreativno. Ručno sakupljajući otpadno drvo sa priobalja reka, sušenjem i polumašinskom obradom, uz pomoć volontera, napravio je drvene sprave za trening i vežbanje, koje su deo ove Eko teretane. Projekat je sproveden uz podršku fondacije „Mocart”, rekla je Radmila Đurković, ispred Eko teretane.

Tagovi:
Pročitajte još: