fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Vučić danas na obeležavanju Dana sećanja na pogrom 17. marta

Vučić danas na obeležavanju Dana sećanja na pogrom 17. marta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. Dan sećanja biće obeležen u Narodnom pozorištu u 13 časova. Podsetimo, totalni genocid je prava kvalifikacija zločina na Kosovu i Metohiji, od 17. do 19. marta 2004. kada je 50.000 Albanaca sinhronizovano krenulo u akciju etničkog čišćenja preostalih Srba u pokrajini i uništavanja svih spomenika njihovog postojanja, saglasni su stručnjaci za bezbednost.

Selaković započeo posetu BiH

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini sastankom sa zamenicom predsedavajućeg Saveta ministara i ministarkom inostranih poslova Biserom Turković. Selaković će se prvog dana posete u Sarajevu sastati i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kao i sa sekretarkom Regionalnog saveta za saradnju Majlindom Bregu.

Četiri principa budućeg puta Srbije ka EU

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, predstaviće u Briselu zemljama članicama EU dokument kojim se predlaže način primene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije. Tzv “non pejper”, u koji je Tanjug imao uvid, naglašava da predložene promene, u okviru revidirane metodologije, moraju biti primenjene u okviru postojećeg pregovaračkog okvira i uz saglasnost Srbije, na čemu je Beograd insistirao.

Priveden Nemanja Manjak: Na informativnom razgovoru dan posle direktora Carina Miloša Tomića

Nakon  što je juče Miloš Tomić, doskorašnji direktor Carine, priveden na saslušanje, na isto mesto je doveden i njegov navodni saradnik, Nemanja Manjak. Istraga koja se intenzivno vodi fokusirana je na bivšeg direktora Uprave carina Miloša Tomića, upravnika Carinarnice Beograd Željka Popovića, kao i nekadašnjeg šefa odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Nemanju Manjka i druge.

Evropska komisija danas predstavlja dokument o putovanjima u vreme pandemije

Vakcinalni “pasoš” će postojati u dva oblika – papirnom i elektronskom. Najverovatnije će nositi naziv “sanitarna propusnica”, a uz podatke o vakcini sadržaće i informacije o negativnim testovima i eventualno preležanom kovidu. Takođe, izdavaće se dvojezično, na jeziku svake zemlje članice i engleskom, a važiće na celoj teritoriji EU. Evropska komisija predstaviće danas projekat ovog dokumenta koji bi trebalo da stupi na snagu pre početka turističke sezone, kako bi se ljudima omogućilo da putuju. Suština je da se stvori atmosfera nalik relativno normalnoj, ali ujedno i da se spase ekonomski veoma ugroženi sektor turizma i saobraćaja.

Ministarstvo životne sredine: Pred poslanicima novi zakon

Ukoliko poslanici usvoje Predlog zakona o klimatskim promenama, Srbija će biti među prvim zemljama Zapadnog Balkana koja ima ovakav akt. Ovim zakonom pokazujemo da su pitanja iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena visoko na lestvici prioriteta Vlade, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Mali: Dva Đilasova računa, na Mauricijusu i u Švajcarskoj

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su “Večernje novosti” došle do dokumenata koji potvrđuju da Dragan Đilas ima račune na Mauricijusu od 5,7 miliona evra i u Švajcarskoj od 620.000 evra. Mali je gostujući na Pinku, povodom saznanja do kojih su došle Novosti, rekao da je utvrđeno da je na ime Dragana Đilasa registrovana firma Ascaniuc LTD i da je on ovlašćeni korisnik računa u “Dojče banci” na Mauricijusu, sa dva računa. Na jednom računu ima 5,730 miliona evra, na drugom računu ima nula mauricijuskih rupija.

Ove godine bez sajma građevinarstva

Međunarodni sajam građevinarstva, koji je bio planiran od 21. do 24. aprila, ove godine neće biti održan, objavio je Beogradski sajam. Sajam je otkazan zbog, kako je navedeno, nepostojanja uslova da se na profesionalan način obave pripreme za organizovanje ove manifestacije. Beogradski sajam i Međunarodni sajam građevinarstva nastaviće da partnere, saradnike i izlagače motivišu da svi zajedno, kao i do sada, budu oslonac građevinske industrije u Srbiji i regionu.

Potpisan Sporazum za izgradnju gasovoda od Inđije do Novog Grada u RS

U Banjaluci je potpisan Sporazum o izgradnji gasovoda od Inđije do Novog Grada u Republici Srpskoj. Novi gasovod koji se povezuje na “Balkanski tok” doneće sigurnost snabdevanja gasom za celu Bosnu i Hercegovinu, a u taj posao biće uloženo 125 miliona evra. Kapacitet gasovoda je 1,2 milijarde kubika gasa godišnje, uz mogućnost povećanja količina. Plan je da se nova gasna trasa kod Bijeljine spoji sa postojećim gasovodom.

Objavljen tender za prvu deonicu auto-puta Niš–Merdare

“Koridori Srbije” saopštili su da su objavili javni poziv za dostavljanje ponuda za radove na izgradnji auto-puta E-80 Niš–Merdare za prvu deonicu dužine 5,5 kilometara. Rok za dostavljanje ponuda je 25. maj 2021. godine. Kako se navodi, prva faza auto-puta E80 Niš–Merdare, od Niša do Beloljina, u dužini od 37,4 kilometra biće finansirana iz sredstava zajma i investicionog garanta koje je Republici Srbiji na raspolaganje stavile Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka.

Tagovi:
Pročitajte još: