Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Za dodelu seoskih kuća u 2023. opredeljeno 500 miliona dinara

aktuelno

Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2023. godinu, za šta je predviđeno 500 miliona dinara. Cilj ovog programa je smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima, motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo rešavanjem stambenog pitanja. Ministarstvo za brigu o selu je podsetilo da je do sada iz ovog programa kupljena 1.631 kuća sa okućnicom u selima Srbije.

Vučić: Do 2025. prosečna plata u Srbiji 1.000 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će u 2025. godini prosečna plata u Srbiji biti 1.000 evra i dodao da ispunjeni ciljevi pokazuju između ostalog i poštovanje prema građanima. “Očekujem da u 2025. prosečna plata u celoj Srbiji bude 1.000 evra, što znači u Novom Sadu da ide na 1.300, u Beogradu na 1.350. To očekujem već do kraja 2025. Očekujem za celu Srbiju toliku prosečnu platu. To smo rekli i u planu je ‘Srbija 2025′”, rekao je Vučić nakon otvaranja fabrike Kontinental u Novom Sadu odgovarajući na pitanje novinara o rastu plata i kakva su mu očekivanja u budućnosti. To ćemo postići i uspeti, a nivo javnog duga se neće podići iznad 60 odsto u odnosu na BDP, kazao je Vučić.

Na beogradskom Sajmu turizma 30 kompanija iz Kine

U okviru 44. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, a u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) danas su održani posebni poslovni susreti sa 30 kompanija iz Kine kako bi domaći izlagači i privrednici uspostavili saradnju i razmenili iskustva. Sekretarka Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković istakla je da je PKS partner na poslovnim susretima (B2B platformi) koja se već godinama unazad organizuje zajedno sa Evropskom mrežom preduzetništva i beogradskim sajmom. “Prošle godine je bilo 350 sastanaka, ali ove godine, par dana pre otvaranja sajma je bilo prijavljeno preko 200 sastanaka. Imamo 32 kompanije, dakle, 32 zemlje, tako da očekujemo preko 500 sastanaka”, rekla je Maljković.

Japanski „Nidek“ u maju otvara fabriku u Novom Sadu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, na otvaranju nove fabrike nemačkog Kontinentala u Novom Sadu, da će u maju u tom gradu biti otvorena i fabrika japanskog Nideka. On je, odgovarajući na novinarsko pitanje koliko Srbija može da prati poskupljenje procesa proizvodnje u Evropi i svetu i koliko to utiče na održivost velikih investicija, rekao da to remeti neke planove, ali da je za Srbiju od suštinskog značaja da podiže rast i time jača svoju ekonomiju. Vučić je objasnio da kada skoči cena nafte, raste i cena bitumena,  asfalta, da to utiče na gradnju puteva i pravi probleme. On je dodao i da američki FED i Evropska centralna banka podižu kamatne stope, što će da usporava rast, ali da Srbija mora da se “bori” protiv toga.

Tagovi:
Pročitajte još: