fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Za opremanje stočarskih farmi dodeljeno 120 MLN RSD

Aktuelno

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je dodelu ugovora poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za opremanje stočarskih farmi u AP Vojvodini u 2023. godini. Vojvođanskim stočarima je za ove namene dodeljeno ukupno 120 MLN RSD. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Miroslav Malić istakao je da je na konkursu za opremanje stočarskih farmi resorni sekretarijat odobrio 136 prijava. – Na konkursu smo ove godine dobili 171 prijavu, od kojih 35 nije ispunilo potrebne uslove. Maksimalan iznos po prijavi je dva miliona, dok je minimalan 100.000 dinara. Budžet za ovaj konkurs, koji raspisujemo od 2016. godine i čija je vrednost tada iznosila 30 miliona, sada je četiri puta povećan – rekao je Malić.

Počela kampanja “Ne pali strnjiku!”

Ministarstva zaštite životne sredine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, unutrašnjih poslova i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pokrenuli su kampanju od nacionalnog značaja “Ne pali strnjiku!” koja ima za cilj da zaustavi štetnu praksu paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve, skretanjem pažnje na njenu štetnost i kažnjivost, kao i pružanjem saveta kako da se žetveni ostaci zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.

Vesić: Nastavljamo da negujemo plodnu političku i ekonomsku saradnju sa Kinom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je strateški cilj Vlade Srbije punopravno članstvo u EU, ali i da će Srbija nastaviti da neguje plodnu političku i ekonomsku saradnju sa tradicionalnim prijateljima među kojima je Kina. Vesić je na Globalnom forumu održivog transporta u Pekingu istakao da mu je zadovljstvo što kao ministar transporta učestvuje na ovom forumu. On se u ime Vlade Srbije i u svoje lično ime zahvalio na izuzetnoj saradnji koju Srbija ima sa Kinom u oblasti infrastrukture. “Kao zahvalnost Kini za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Srbija pridaje veliki značaj negovanju tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Kinom i izuzetna mi je čast da istaknem da je međunarodna saradnja naše dve zemlje trenutno na istorijskom nivou zahvaljujući čeličnom prijateljstvu koje grade predsednik Srbije Aleksandra Vučić i predsednik Kine Si Điping”, rekao je Vesić.

Vanredna inspekcijska kontrola meda u Srbiji

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je Veterinarska inspekcija naložila vanrednu kontrolu proizvodnje i prometa meda nakon objave u medijima da su od 25 analiziranih uzoraka meda, čak 22 falsifikata. Kako se navodi, laboratorija koja je radila pomenute analize meda nije ovlašćena da vrši službene kontrole, pa ove rezultate treba uzeti sa rezervom, a nakon dobijenih rezultata vanrednih kontrola ministarstvo će objaviti nalaze.

Do 5. septembra proizvedeno blizu 3,5 miliona tona pšenice

U Srbiji je do 5. septembra ostvarena proizvodnja pšenice od 3,449 miliona tona, što je za 10,9 odsto više u odnosu na proizvodnju u prošloj godini, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS). Kako se navodi, proizvodnja malina je manja za 15 odsto, dok je proizvodnja višanja manja za 11,9 odsto. Očekivana proizvodnja kukuruza je 6,631 miliona tona, što je za 54,8 odsto više u odnosu na prošlu godinu. RZS navodi da se u poređenju sa prošlom godinom, očekuje viša proizvodnja suncokreta za 6,7 odsto, šećerne repe za 22,4 odsto i soje za 50,5 odsto. U odnosu na desetogodišnji prosek (2013 – 2022), proizvodnja pšenice, prema statističkim podacima je veća za 25,1 odsto, suncokreta za 14,9 odsto, soje za 9,9 odsto i kukuruza za pet odsto, dok je manja proizvodnja šećerne repe i to za 16,5 odsto.

Tagovi:
Pročitajte još: