fbpx
0°C

Izdvajamo: Za podršku preduzećima i preduzetnicima iz budžeta Srbije dve milijarde dinara

aktuelno - preduzeće

Mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici su temelj i pokretačka snaga privrede Srbije i za ovu godinu su za programe finansijske podrške tom sektoru iz budžeta namenjene dve milijarde dinara, izjavio je državni sekretar Ministarstva privrede Milan Čukić. – Podsticaj mikro, malih i srednjih preduzeća je imperativ napretka srpske ekonomije. Istakao bih program podrške kroz bespovratna sredstva malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u oblasti proizvodnje i izvođenja građevinskih radova u vrednosti od 1,4 milijarde dinara, zajedno sa sredstvima iz donacija EU – kazao je on na skupu Dani otvorenih vrata sa preduzetnicima u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Predsednik Vučić danas sa Gabrijelom Eskobarom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Beogradu sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Vučić i Eskobar će se sastati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

POS program za bezgotovinsko plaćanje počinje rad danas

Vlada Srbije i Nacionalna inicijativa za bezgotovinska plaćanja “Bolji način” danas će na petoj nacionalnoj konferenciji predstaviti Program za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025, a tom prilikom biće lansiran i POS program za podršku elektronskom plaćanju. Na sastanku predstavnika vlade i privrede, u Palati ”Srbija”, biće predstavljen novi strateški dokument, Program za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025, sa 23 mere za unapređenje kapaciteta inspekcijskih organa i jačanje poreskog nadzora, kao i podsticaje i olakšice za legalno poslovanje. Ministar finansija i predsedavajući Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije Siniša Mali obratiće se na konferenciji pod nazivom “Digitalizacija kao izlaz iz sive ekonomije”. Na skupu će biti ozvaničen početak realizacije POS programa.

Vesić sa Salvinijem: Za početak biće povećan broj tranzitnih dozvola

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, posle sastanka danas sa potpredsednikom Saveta ministara Italije i ministrom infrastrukture i saobraćaja, Mateom Salvinijem, rekao je da će dve zemlje u narednom periodu zajednički da rade na ukidanju tranzitnih dozvola. Vesić je, posle sastanka u Ministarstvu infrastrukture i saobraćaja u Rimu, istakao da će za početak biti povećan broj izdatih dozvola i da će procedura za izdavanje biti olakšana, a da će posle toga biti održan sastanak mešovite komisije koja će raditi na ukidanju dozvola. Vesić je istakao i da će u narednim nedeljama dve Vlade potpisati memorandum o saradnji u oblasti infrastrukture.

Ognjenović: Pravo na penzionerske kartice imaće 1,7 miliona korisnika

Prijave za dobijanje penzionerskih kartica koje donose brojne pogodnosti i olakšice za kvalitetniji život u trećem dobu su počele, a prijave se podnose elektronskim putem na sajtu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) ili na šalterima ispostava i filijala. “Pravo na pogodnosti po osnovu penzionerske kartice imaće oko 1,7 miliona korisnika i to svi penzioneri /starosni, invalidski i porodični/, kao i korisnici novčane naknade za pomoć i negu drugog lica i telesno oštećenje, kao i korisnici posebnih naknada koji su po ranije važećim zakonima ostvarili pravo na naknade i nalaze se u isplatnoj bazi Fonda”, rekao je za Tanjug direktor Fonda PIO Relja Ognjenović. On je pojasnio da je korisnicima omogućeno da se za Penzionerske kartice prijavljuju elektronski, sa kućnog računara, mobilnog telefona ili tableta, a ko nema mogućnosti ili mu je jednostavnije, može da dođe u bilo koju filijalu ili ispostavu Fonda PIO i zaposleni će ih prijaviti.

Tagovi:
Pročitajte još: