fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Za program IPARD 2 predato ukupno 307 projekata

aktuelno

Na sastanku Radne grupe za IPARD program sredstva za poljoprivredu, raspravljaćemo kako da potrošimo sva sredstva koja su odobrena IPARD-om 2, a do danas je predato ukupno 307 projekata, rekla je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. “Mi smo do danas od ukupno 307 projekata, koliko je predato za IPARD 2 program, već obradili 157, od čega je 69 projekata odobreno, 44 je na kontroli, dok je oko 40 projekata odbijeno, pošto nisu imali zadovoljavajuće papire”, rekla je ministarka Tanasković.

U Parizu potpisan sporazum o grantu od 35 miliona evra za izgradnju “Tiršove 2”

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i guverner banke Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali su danas u Parizu sporazum o grantu između Srbije i Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 35 miliona evra za izgradnju dečje bolnice “Tiršova 2”. Očekuje se da će prvi pacijenti u tu bolnicu biti primljeni do kraja 2026. godine. Nakon potpisivanja Blagojević i Montičeli poručili su da se nastavlja jaka saradnja koju Vlada Republike Srbije preko Ministarstva za javna ulaganja ima sa Razvojnom bankom Saveta Evrope. Ministar Blagojević je rekao da donacija EU predstavlja trećinu potrebnih sredstava za izgradnju “Tiršove 2”. Dečja bolnica “Tiršova 2”, kako je najavljeno, imaće više od 66.000 kvadratnih metara, 11 nivoa, oko 300 kreveta, savremenu opremu, efikasniji sistem grejanja, klimatizacije i ventilacije.

Vesić: Železnički koridori pripadaju građanima, a ne vladi ili strankama

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je u parlamentu da je projekat izgradnje brze pruge Beograd – Niš, kao nastavak železničkog koridora Beograd – Subotica, od značaja za celu zemlju i on ne pripada vladi, niti jednoj stranci, već je projekat za dobro građana. Na izlaganje Đorđa Miketića iz poslaničke grupe “Moramo – Zajedno”, koji je izneo primedbe što BG voz ne ide do Pančeva, ili do Pazove, tvrdeći da se to može rešiti “jednim potpisom”, Vesić je rekao da ne možete njemu da govori o BG vozu, jer je to nadležnost lokalne samouprave. “Dok sam ja bio na funkciji u Beogradu, BG voz je produžen do Mladenovca i Lazarevca. Od Vukovog spomenika do železničke stanice Mladenovac stiže se za oko 63 minuta, a to je brže nego automobilom ili autobusom. Pripremamo projekat izgradnje gradske železnice, paralelno sa metroom, koja će ići ne samo do nacionalnog stadiona, već i do centra Surčina i aerodroma. Kasnije će ići do centra Obrenovca. To je suština železnice“, rekao je Vesić.

Premije za mleko idu na 15 dinara po litri, subvencije po grlu na 30.000 dinara

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je na današnjem sastanku proizvođača i otkupljivača mleka sa premijerkom Anom Brnabić potvrđeno da će premije biti podignute sa 10 na 15 dinara po litri mleka, a subvencije po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara. Tanaskovićeva je rekla da je na sastanku razgovarano o mogućnost ili kupovine novih stelnih junica koje biti refundirane do 50 odsto plaćene cene ili da će biti subvencionisana ženska telad, kvartalno, odnosno na godišnjem nivou u iznosu od 100.000 dinara. “Pored 15 dinara po litri mleka, mi ćemo ići sa povećanjem subvencija po grlu sa 25 na 30.000 dinara. A daćemo alternativnu mogućnost ili kupovine novih stelnih junica koje ćemo refundirati 50 odsto cene koja je plaćena ili ćemo ići na subvenciju ženske teladi kvartalno odnosno na godišnjem nivou od 100.000 dinara”, rekla je ministarka.

Tagovi:
Pročitajte još: