Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Za projekte iz oblasti zaštite životne sredine u AP Vojvodine 50 miliona dinara

Za projekte iz oblasti zaštite životne sredine u AP Vojvodine 50 miliona dinara

Predsednik Pokrajinske vlade uručio je predstavnicima 12 lokalnih samouprava ugovore za finansiranje i sufinansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekte u oblasti upravljanja komunalnim otpadnim vodama vredne 50 miliona dinara. Reč je o projektima iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja – za izgradnju sistema za tretman komunalnih otpadnih voda, za prečistače komunalnih otpadnih voda i potrebnu infrastrukturu, projekte kanalizacione mreže i prateće opreme. „Ovo je veoma važna oblast. Planiramo da u toku ove i naredne godine povučemo i dodatna finansijska sredstva u iznosu od 1,2 milijarde dinara kada je reč o drugim aspektima zaštite životne sredine, najpre u uspostavljanju standarda više energetske efikasnosti i zameni postrojenja na čvrsta goriva u javnim objektima na teritoriji Vojvodine“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Božić: Nova radna mesta putem inovacija

Na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu održana je konferencija povodom početka realizacije projekta „Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama ─ Agrino 2“. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić istakao je značaj programskih aktivnosti koje su predviđene projektom, a koje će obezbediti, putem inovacija, pomoć nezaposlenima u ruralnim oblastima. „Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kontinuirano radi na unapređenju poljoprivrednog proizvoda kao i podsticajima u različitim oblastima poljoprivrede kako bi obezbedio sve neophodne uslove za razvoj i modernizaciju. Upotreba inovacija u poljoprivredi, što je i cilj ovog projekta, svakako će pomoći nezaposlenim osobama koje žive u ruralnim područjima da zasnuju i unaprede proizvodnju u svojim baštama, povećaju produktivnost i isplativost“, naveo je Božić.

Sporazum sa Britanijom šansa za auto-industriju, agrar…

Sporazum Srbije o slobodnoj trgovini sa Velikom Britanijom koji je stupio na snagu, praktično je isti kao i sporazum koji imamo sa Evropskom unijom i omogućava slobodnu trgovinu za veliku većinu proizvoda, izjavio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.  Objašnjavajući zašto je britansko tržište važno, on kaže da je reč o jednom od najrazvijenijih tržišta, koje je veoma zahtevno, kvalitetno, visoko platežno. Zanimljivo je da sa jednim takvim tržištem Srbija ima suficit u trgovinskoj razmeni, a on je prema Vesovićevim rečima posledica investicija. “Radi se pre svega o automobilskoj industriji, jer najveći deo izvoza predstavljaju auto-delovi, odnosno provodnici za automobilsku industriju, gume. Slede poljoprivredni proizvodi, gde su na prvom mestu maline”, navodi Vesović.

Saradnja Ministarstva pravde i Pravosudne akademije

Ministarstvo pravde Srbije i Pravosudna akademija potpisali su danas sporazum o saradnji. Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, sporazum, koji su potpisali ministarka Maja Popović i direktor Akademije Nenad Vujić, obuhvata stručno-obrazovnu saradnju kroz sticanje i razmenu znanja i primenu najboljih iskustava sa ciljem unapređenja postojećih obrazovnih i poslovnih delatnosti u oblastima od obostranog značaja.

Mađarska pomaže projekat javnog osvetljena u Valjevu

Kompanija „Smart Energy Investment Kft“, obezbedila  je od države Mađarske nepovratna sredstva u iznosu od 29 miliona forinti, odnosno 82.857 evra za izradu studije o implementaciji javnog osvetljenja na teritoriji grada Valjeva, saopšteno je danas. Budžetska sredstva Mađarske usmerena su u razvoj Zapadnog Balkana, u cilju ostvarivanja rezultata u skladu sa Pariskim sporazumom o klimi.

Kipar prihvata sve vakcine u Srbiji, uključujući i Sinofram

Kipar priznaje sve vakcine koje Srbija ima, od danas i kinesku Sinofarm, a ambasador Srbije na Kipru Marko Blagojević kaže da nema nikakvih daljih ograničenja oko vremenskog perioda od datuma revakcinacije. “Samo je važno da su putnici revakcinisani. Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravlja, Kipar priznaje sve vakcine koje se u Srbiji primaju”, rekao je Blagojević za Tanjug.

Mali: Veliki sam optimista za povećanje plata i penzija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je, da se u infrastrukturu i ekologiju u Srbiji ulaže više nego ikad i da je veliki optimista kada je u pitanju povećanje plata i penzija u narednom periodu. On je rekao da je plan da do kraja 2025. godine prosečna plata u Srbiji bude 900 evra, a prosečna penzija 430 evra, i ukazao da pandemija korona virusa nije imala negativan uticaj na stopu nezaposlenosti.

Brnabić: Ambasador u Poljskoj nije opozvan zbog pisma, već zato što nije poštovao proceduru

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ambasador Srbije u Poljskoj Nikola Zurovac nije opozvan zbog sadržaja pisma koje je potpisao, već zato što o svom postupku nije obavestio državni vrh. Navela je da ambasadori Srbije u nekoj zemlji, kao ni ambasadori bilo koje države u našoj zemlji, ne mogu da potpisuju bilo šta, a da nemaju eksplicitno odobrenje Ministarstva spoljnih poslova ili makar konsultacije sa kabinetom predsednika Vlade ili kabinetom predsednika Republike. “U ovom slučaju ništa od toga se nije desilo. Ambasador se nije konsultovao ni sa Ministarstvom spoljnih poslova, ni sa mojim kabinetom, niti sa kabinetom predsednika”, rekla je Brnabićeva.

 

Tagovi:
Pročitajte još: