Izdvajamo: Za projekte u nedovoljno razvijenim opštinama 15 miliona dinara

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština i 33 predstavnika udruženja građana sa teritorije ovih opština potpisali su danas ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekata od javnog interesa. Ugovorom je predviđeno ukupno 15 miliona dinara, a maksimalan iznos odobrenih sredstava po pojedinačnom projektu iznosi 750.000 dinara. U javnom konkursu učestvovala su lokalna udruženja za programe podrške u oblastima zapošljavanja i samozapošljavanja mladih i teže zapošljivih kategorija stanovništva, organizovanja kulturnih aktivnosti i unapređenja bezbednosne kulture.

Predsednik Srbije: Praznik slobode, jedinstva i mira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je sinoć, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da se radi o prazniku identiteta, koji jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gde idemo. Vučić je, na početku svog govora, ukazao da je kralj Petar Prvi Karađorđević uručio juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, te podvukao da nijedna od njih, nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja. „Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o zastavi prošli su sve bitke Balkanskog rata, i Prvog svetskog rata da bi na današnji dan jurišajući pod tim barjacima krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava našim velikim srpskim junacima, Našim precima junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde, albanske spomenice“, naglasio je on.

Ministar Udovičić otvorio „Školarijadu”

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić učestvovao je na forumu „Školski sport – platforma za zdrav način života”, a kasnije zvanično otvorio „Školarijadu”, koja se po prvi put organizuje i održava u Srbiji. „Srbiji je pripala velika čast i odgovornost da bude prvi domaćin najvećeg sportskog takmičenja za decu školskog uzrasta na svetu, istakao je Udovičić. On je zahvalio svima koji su prepoznali važnost „Školarijade” na globalnom nivou i verovali da je Srbija pouzdan domaćin koji može da odgovori svim izazovima i zahtevima organizacije, ali i da postavi standarde za ubuduće, što će se, izrazio je uverenje, u narednim danima i pokazati.

Mihajlović: Saradnja sa NALED-om na putu ka dekarbonizaciji

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je ova godina prekretnica u kojoj se odlučuje o putu ka zelenoj energiji, energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji, i ujedno ka ekonomskom rastu i razvoju i povećanju konkurentnosti privrede. „Čestitam, nije jednostavno 15 godina raditi i sprovoditi reforme. Tamo gde su promene i reforme, tamo je i otpor. Ponosna sam na činjenicu da je sve što smo zajednički uradili dovelo našu zemlju na 9. mesto po izdavanju građevinskih dozvola, a bili smo na začelju, na 186. mestu. Sve što smo radili proteklih godina bilo je na poboljšanju poslovnog ambijenta, ne samo u građevinarstvu i infrastrukturi, zato i treba da zajedno, država, privreda i nevladin sektor, nastavimo saradnju. Hvala NALED-u što učestvuje u akciji “Zaposlimo hiljadu žena” i Etno-mreži, to su takođe važni projekti”, rekla je Mihajlović.

Selaković danas u poseti Belgiji

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković boraviće danas u poseti Kraljevini Belgiji, gde će se sastati sa najvišim zvaničnicima te zemlje. Ministar Selaković sastaće se sa potpredsednicom Vlade i ministarkom inostranih i evropskih poslova Belgije Sofi Vilmes, a nakon zvaničnog razgovora biće potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji dva ministarstva.

Srbi u Sloveniji potpisali Deklaraciju o saradnji

Veliki srpski praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave proslavljen je u Ljubljani veoma svečano, a dugogodišnje nesuglasice među srpskim društvima u Sloveniji su izbrisane potpisivanjem Deklaracije o temeljnim principima saradnje. Deklaraciju su potpisali Savez srpskih društava i Savez Srba Slovenije, u želji za razvijanjem i podsticanjem međusobne saradnje koja će biti od koristi celokupnoj srpskoj zajednici u Sloveniji, prenele su „Štajerske novice“.