fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Za retke bolesti novih 30 MLN EUR, genski testovi za sve bebe

aktuelno - retke bolesti

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će do kraja godine, mimo planiranog u budžetu za retke bolesti, biti izdvojeno 30 miliona evra za lečenje u inostranstvu. On je rekao da je doneta odluka i da se za svu decu u Srbiji po rođenju rade genski testovi i skrining za spinalnu mišićnu atrofiju. Testovi će moći da se rade u svakom porodilištu u Srbiji od septembra i biće uloženo 62 miliona dinara. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija danas u pet zemalja u Evropi po nivou podrške različitim licima i deci za retke bolesti, da su uvedeni inovativni lekove ali da će biti ubrzano. Naveo je da je u periodu od 2008. do 2012. godine  na lečenje poslato 440 dece, a u periodu od 2012. godine do sada 11 puta više dece. Za retke bolesti do 2012. godine uloženo je 130 miliona dinara, a posle toga do sada stotinu miliona evra.

Vlada usvojila Uredbu o obnovi stambenih objekata zbog štete od poplava

Na održanoj sednici, Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava u maju i junu 2023. godine. Na osnovu evidencija jedinica lokalne samouprave, obuhvaćenih Odlukom o proglašenju elementarne nepogode na teritoriji 56 jedinica lokalne samouprave, prema do sada preliminarno prikupljenim podacima, utvrđeno je da je 20 porodičnih stambenih objekata razvrstano u šestu kategoriju oštećenja u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda.

Brnabić i Kovačevski u nedelju na naplatnoj stanici Preševo

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića i ministra transporta i komunikacija Severne Makedonije Blagoja Bočvarskog obići će mobilno prodajno mesto OPEN BALKAN – elektronska naplata putarine, u nedelju 16. jula, na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji.

Za energetsku efikasnost obučeno 400 upravnika zgrada i predstavnika opština

Oko 400 profesionalnih upravnika zgrada, predstavnika lokalne samouprave i energetskih menadžera obučeno je za primenu mera energetske efikasnosti u stambenim zgradama, u prvom ciklusu obuka u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „Bolja energija” a obuke realizuje Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa projektom “Bolja energija”. Savetnik u Centru za edukaciju Privredne komore Srbije i član projektnog tima Daniela Gačić Vukićević ocenila je za Tanjug da ovakav odziv svedoči o velikom interesu upravnika da se edukuju i da u praksi u zgradama sprovedu uštede jer je ulaganje u energetsku efikasnost najisplativija investicija i neophodnost, investicija za budućnost.

Tagovi:
Pročitajte još: