Izdvajamo: Železnica će biti primarni vid transporta i ljudi i robe, projekti vredni više od 6 mlrd EUR

U Srbiji su planirani železnički projekti vredni više od 6 mlrd EUR, a cilj je da Srbija kompletno modernizuje železnički saobraćaj i prugama se poveže sa svim zemljama u reigonu i sa EU, rekla je premijerka Ana Brnabić na otvaranju Zapadnobalkanskog železničkog samita 2021, u stanici Prokop. Brnabić, koja je na železničkoj stanici Beograd Centar – Prokop, dočekala voz Connecting Europe Express, čiji dolazak se poklapa sa današnjim održavanjem Železničkog samita Zapadnog Balkana 2021 u Beogradu, navela je da su u Srbiji planirani železnički projekti vredni više od 6 mlrd EUR. Samit organizuju Transportna zajednica, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dačić: Važni dobri odnosi sa Turskom, Ankara bitan faktor u regionu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sastao se u Ankari sa svojim turskim kolegom Mustafom Sentopom. Dačić je istakao da su dobri odnosi sa Turskom veoma važni jer, kako je rekao, Turska je bitan faktor u regionu, zbog odnosa sa BiH, kao i zbog unutrašnje stabilnosti Srbije. “Važno je podići nivo međusobnog poverenja, koje nikada nije bio veće u poslednjih sto godina”, naglasio je Dačić posle sastanka sa predsednikom parlamenta Turske Mustafom Sentopom.

Vučić: Otvoreni razgovori sa kancelarkom Merkel, hvala na svemu što je učinila za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su razgovori sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel bili otvoreni o svim važnim društvenim i političkim pitanjima. Merkelova je poručila da odnose dveju zemalja odlikuju iskrenost i sposobnost da se druga strana sluša i na osnovu toga sprovedu konkretni koraci. Apsolutno smo svesni da nećemo biti deo EU dok ne rešimo pitanje Kosova, rekao je predsednik. “Lično sam ponosan što sam posle mnogo godina saradnje imao priliku da budem jedan od učesnika, domaćina kancelarke Merkel na kraju njenog mandata. Hvala kancelarki na svemu što je učinila kako za Zapadni Balkan, tako i za Srbiju. Za razliku od mnogih drugih, kod nas zahvalnost ne traje kratko i kada ne bude ovde kao kancelarka, mi ćemo uvek isto govoriti”, rekao je predsednik Srbije.

Petković: Neodgovorne poruke iz Prištine novi kamen spoticanja

Neodgovorne poruke koje ponovo dolaze od političara iz Prištine da neće formirati Zajednicu srpskih opština, novi su kamen spoticanja u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Petković je saopštio da izjava Vjose Osmani da ne može da postoji monoetnička tvorevina poput ZSO, zapravo je poruka da za Prištinu Briselski sporazum ne važi, onako kako je pre osam godina potpisan i kako ga je svojim autoritetom verifikovala i Evropska unija.

Predsednik Srbije na primopredaji specijalnih vozila za vakcine

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovaće danas primopredaji 26 specijalizovanih vozila za prevoz vakcina i medicinskog osoblja. Vozila su nabavljena sredstvima IPA 2020 kroz Projekat EU za lokalni razvoj (EU PRO PLUS), koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Primopredaja vozila biće obavljena u 11 sati na platou ispred Palate Srbija. Inače, cilj programa EU za lokalni razvoj EU PRO Plus je da doprinese sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u Šumadiji, zapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji.

EIB: Srbija može da računa na podršku u zelenim energetskim projektima

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa potpredsednicom Evropske investicione banke (EIB) Lilianom Pavlovom o nastavku saradnje u rudarskom i energetskom sektoru, saopštio je njen kabinet. Pavlova je rekla da Srbija može da računa na pomoć i podršku te banke. – Predlažem da zajedno identifikujemo projekte na kojima možemo raditi. Tu smo da pružimo i tehničku pomoć u pripremi i realizaciji projekata, kao i da finansijski podržimo projekte u zelenom sektoru. Oblast energetske efikasnosti nam je takođe interesantna za saradnju – rekla je Pavlov.