Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Zvanično – Izbori 17. decembra

izbori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspustio je danas Skupštinu Srbije i raspisao parlamentarne izbore za 17. decembar. “Poštovani građani Republike Srbije. Na osnovu člana 109, stav 1. i 5. Ustava Republike Srbije i člana 21. stav 1. Zakona o predsedniku Republike. Na obrazloženi predlog Vlade od 30. oktobra 2023. godine donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije”, rekao je Vučić.

Novi poziv poslodavci da se uključe u dualno obrazovanje, biće 10 novih profila

Poslodavci zainteresovani da se uključe u model dualnog obrazovanja u narednoj školskoj 2024/2025. mogu od danas, do 15. januara, da se prijave po pojednostavljenoj proceduri putem veb portala Privredne komore Srbije – portal.dualnoobrazovanje.rs . Od sledeće, školske 2024/2025. godine, u ponudi će biti 83 obrazovna profila, među kojima i 10 novih, saopštila je PKS. Poslodavci na portalu mogu da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnesu prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja. Novi profili u školskoj 2024/2025. su: Dekorater zidnih površina; Polagač obloga; Tehničar za elektroniku i automatiku; Elektrotehničar za elektroniku na vozilima; Tehničar računara; Tehničar za administriranje računarskih mreža; Vozač motornih vozila; Mehaničar grejne i rashladne tehnike; Poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija; Kozmetički tehničar.

Mali: Sa MMF-om nije dogovarano poskupljenje struje i gasa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojom je prethodne dve nedelje razgovarano, nije dogovarano nikakvo poskupljenje struje i gasa. “To je dobra vest za građane Srbije, da toga nema, kao što je bilo u lanjskim ciljevima za ovu godinu. Što se struje tiče, naš naglasak će biti na restrukturiranju EPS-a, ali bez ikakvih naznaka za povećanjem cene struje. Isto važi i za gas, a brine nas samo posebna taksa za tranzit gasa kroz Bugarsku. Videćemo kako ćemo prema tome da se odredimo”, rekao je Mali na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije.

Orlić: Pozivam građane i političke aktere da uzmu učešće na izborima

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je danas lokalne izbore za 17. decembar koji će biti održani u 65 gradova i opština. “Poštovani građani Srbije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o lokalnoj samoupravi raspisani su izbori za odbornike u skupštinama 65 gradova i opština u Republici Srbiji za 17. decembar 2023. godine. Ova odluka stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku. I od tada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji”, rekao je Orlić na konferenciji u Skupštini Srbije. Istakao je da će izbore realizovati nadležni organi u skladu sa zakonom. “Pozivam sve građane i političke aktere da uzmu učešće na ovim izborima. Da na njima svi zajedno kao društvo pokažemo pun demokratski kapacitet da ga učinimo još snažnijim, damo sopstveni doprinos stabilnosti i da u nastupajućoj izbornoj kampanji govorimo o programima. Da govorimo o njihovom političkom sadržaju, da uz sve međusobne razlike pokažemo da smo u stanju da to radimo na dostojanstven, pristojan način”, naveo je Orlić.

Tagovi:
Pročitajte još: