Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izložba “Pozorište u izgradnji” sutra u Narodnom pozorištu

Sombor - Narodno pozorište 4

Povodom obeležavanja prestižnog jubileja, 140 godina teatra u Somboru, realizaciju izložbe “Pozorište u izgradnji”, Gradski muzej Sombor priprema u saradnji sa Narodnim pozorištem Sombor. Izložba će biti otvorena u 19.30 časova, u foajeu Pozorišta.

Na izložbi će biti prikazani originalni crteži arhitekte Adolfa Vajte, izabrani na Konkursu za nacrt zgrade somborskog Pozorišta iz 1879. godine. Vajta je ponudio projekat u kojem se vodi briga o svakom detalju, posebno u enterijeru. Po ovom projektu pozorište je i izvedeno tokom 1882. godine, u stilu neoklasicizma, sa monumentalnim pročeljem i bogatim baroknim enterijerom.

Originalni crteži za kojima se decenijama tragalo, vraćeni su u Sombor tokom skupa konzervatora kojem je proteklog leta domaćin bio Gradski muzej.

Bojan Kojičić, istoričar umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu poklonio je originalne crteže projekta Narodnog pozorišta Sombor. Vidno oštećeni, crteži su podvrgnuti konzervatorskim radovima i biće prvi put izloženi za javnost na Dan pozorišta.

Konzervaciju je finansirao Grad Sombor.

Autorka izložbe je Milka Ljuboja, muzejska savetnica, istoričarka Gradskog muzeja Sombor.

Tagovi:
Pročitajte još: