Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izumiteljka prvog sistema za nadzor

Meri Van Britan Braun

Rođena 1922. godine, u njujorškom naselju Jamajka, opština Kvins. Bila je medicinska sestra i inovator. O njenom životu u ranoj mladosti ne zna se mnogo. Udala se za Alberta Brauna, elektrotehničara. Rodila je dvoje dece, dečaka Alberta i devojčicu Normu, koja će kasnije nastaviti stopama svoje majke, postati medicinska sestra i inovator.

Uplašena za svoju bezbednost usled visoke stope kriminala, 1966. godine, osmislila je sigurnosni sistem, koji se sastojao od četiri špijunke, klizne kamere, televizijskih monitora i dvosmernih mikrofona. Ovi predmeti su stvorili zatvoreni televizijski sistem za nadzor poznatiji kao CCTV. Sa više špijunki, klizna kamera je mogla da snimi slike ljudi različite visine. Dvosmerni mikrofoni su omogućili Braunovoj komunikaciju sa osobom napolju. Takođe, postojala je opcija alarma policiji ili obezbeđenju pritiskom dugmeta na daljinskom.

Zajedno sa svojim suprugom, podnela je zahtev za patent, koji dobija tri godine kasnije. Ta inovacija kasnije će imati uticaj na ceo bezbednosni sistem.

Pronalazak Meri Van Britan Braun prepoznat je u Njujork tajmsu, te je za svoj rad dobila nagradu od Nacionalnog komiteta naučnika.

Njen doprinos bezbednosti domova doveo je do toga da pronalazak bude citiran u 32 naknadne patentne prijave. Takođe, formiran je sistem koji je i danas relevantan sa upotrebom na mestima kao što su banke, poslovne zgrade i stambeni kompleksi.

Preminula je 1999. u 76. godini života.

Tagovi:
Pročitajte još: