Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Jedan od prvih testova kada se beba rodi je najvažniji: Zašto im se vadi krvi iz pete i šta otkriva

Pregled bebe

Jedan od testova koji uvek zabrine mlade mame, odnosno “novopečene” porodilje jeste Gatrijev test krvikoji se sprovodi još u porodilištu. Obavlja se tako što se bebi izvadi krv iz pete. Zašto ovaj test predstavlja veliku nelagodu za mame i šta on otkriva?

Nijednoj novoj mami nije prijatno kada medicinsko osoblje u njenu sobu u porodilištu i bebi izvadi krv iz pete. Objasniće vam da je to potrebno, i da se rutinski izvodi kod svakog novorođenčeta, ali u moru informacija koje dobijate u porodilištu, gde pokušavate da se snađete sa bebom i oporavite od porođaja, moguće da vam neće biti sve najjasnije.

Kako ne biste ostali zbunjeni i posle nekog vremena se pitali zašto su bebi vadili krv iz pete, evo šta treba da znate o tom rutinskom pregledu.

U pitanju je Gatrijev test, jedan od testova u sklopu neonatalnog skrininga novorođenčeta. On podrazumeva ispitivanje potencijalne dve bolesti – fenilketonuriju i kongenitalnu hipotireozu, i zakonska je obaveza u našoj zemlji. Neke laboratorije pored toga rade skrining i na treću bolest – cističnu fibrozu, ako roditelji daju saglasnost.

Kako se izvodi ovo testiranje?

Test se izvodi tako što se koža novorođenčeta na peti blago zaseče kako bi pustila krv koja se zatim stavlja na specijalan filter papir a onda se uzorak šalje na dalju analizu. Radi se najranije u prvih 48 sati nakon rođenja, a najkasnije do 8. dana bebinog života.

Rezultati se znaju nakon nedelju dana od uzimanja uzorka, a u porodilištu će vam objasniti da, ako je rezultat negativan, niko vas neće kontaktirati. Međutim, ako je pozitivan, pozvaće vas neko iz bolnice i uputiti na dalje procedure kako biste što pre počeli sa terapijom.

Šta je fenilketonurija i kongenitalna hipotireoza

Fenilketonurija je nasledna metabolička bolest. Kod nje je problem to što se aminokiselina fenilalanin ne razgrađuje u organizmu, nego se nagomilava uzrokujući oštećenja centralnog nervnog sistema. Ukoliko se ne otkrije na vreme, može da dovede do mentalne retardacije, poremećaja psihosomatskog razvoja, a često i epileptičnih napada.

Kongenitalna hipotireoza je urođena smanjena funkcija štitne žlezde. Kod tih beba se hormon tiroksin i trijodtironin proizvodi u smanjenoj količini, ili se čak uopšte ne proizvodi. Ako se ne leči na vreme može da dovede do mentalnog propadanja.

Tagovi:
Pročitajte još: