Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Jedan poziv menja sve: Apple hitno uklonio WhatsApp i Threads iz svoje prodavnice aplikacija u Kini

Aplikacije

Američki gigant Apple bio je primoran da ukloni dve popularne aplikacije WhatsApp i Threads iz svoje prodavnice aplikacija u Kini. Ova odluka donesena je nakon izričitog zahteva Vlade u Pekingu, kojom se traži da aplikacije hitno postanu nedostupne za nova preuzimanja.

Razlog za odluku kompanije Apple

Apple je doneo ovu odluku podstaknut direktuvom glavnog kineskog regulatora za internest, objavio je Wall Strees Journa. Kineska administracija za sajber prostor CAC kao razlog ukidanja aplikacija navela je zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

“Kineska administracija za sajber prostor naredila je uklanjanje ovih aplikacija iz onlajn prodavnice te azijske zemlje navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbednost“, navodi se u saopštenju. Apple u napomeni precizira da su “dužni da poštuju zakone zemalja u kojima posluju čak i kada se s time ne slažu”, prenosi 9to5mac.

Potreban je VPN

Threads je dostupan u Kini od prošlog jula kada je debitovao kao jedna pet najboljih aplikacija. Budući Kina zabranjuje pristup Meta uslugama, pomalo je iznenađujuće da je Threads trajao skoro godinu dana. Takođe je iznenađujuće što je WhatsApp bio dostupan tako dugo.

Ranije je Apple takođe uklonio aplikacije Telegram i Signal iz svoje prodavnice aplikacija.

Meta usluge su tehnički i dalje dostupne putem VPN alata koji mogu lažirati lokacije. Pretpostavlja se da će korisnici koji imaju iPhone i dalje moći da pristupe uslugama pomoću VPN alata ako su aplikacije već instalirane.

Tagovi:
Pročitajte još: