Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Jedinstveni ispit: Japanski vozači mogu iskusiti test vožnje pod uticajem alkohola

Vožnja i alkohol

Ova inicijativa proistekla je iz tragičnog događaja koji se dogodio pre 17 godina, kada su troje dece iz Fukuoke poginula u sudaru sa službenikom opštinske uprave koji je vozio pod uticajem alkohola.

U eksperimentu su učestvovala dvojica novinara iz dnevnog lista Mainići šinbun, Hjelim Ha i Rokuhei Sato. Jedan od novinara je konzumirao alkohol i potom pokušao da vozi, dok je drugi ostao trezan i posmatrao kolegu kao suvozač.

Vozači su imali zadatak da prođu kroz tri različita testa vožnje. Prvi test je zahtevao vožnju u cik-cak, drugi test obuhvatao je prolazak kroz S krivinu, dok je treći test uključivao vožnju kroz niz oštrih krivina. Prvo su obojica morali da savladaju ovu trasu u treznom stanju, a zatim su konzumirali alkohol i ponovili iste testove.

Reporterka Hjelim Ha je postala vozač nakon što je popila određenu količinu alkohola, čime je prekoračila dozvoljeni nivo alkohola u Japanu. Iako se osećala sposobnom za vožnju, njeni suvozači su primetili niz grešaka, uključujući brzu i neregularnu vožnju.

Ovaj eksperiment ukazuje na opasnosti vožnje pod uticajem alkohola i na činjenicu da vozači koji su konzumirali alkohol često precenjuju svoje sposobnosti i veruju da su sposobni za bezbednu vožnju, iako to nije tačno.

Predstavnici japanske nacionalne policijske agencije naglasili su da vozači koji voze pod uticajem alkohola često potcenjuju rizike i da je verovatnoća smrtonosnih ishoda saobraćajnih nesreća veća za sedam puta u takvim slučajevima.

Ovaj eksperiment i inicijativa auto-škole Čikušino imaju za cilj podizanje svesti o opasnostima vožnje pod uticajem alkohola i pozivaju vozače da ozbiljno razmotre alternativne opcije, kao što su korišćenje javnog prevoza, taksija ili aplikacija za bezbednu vožnju, kako bi sačuvali svoje i tuđe živote na putevima.

Tagovi:
Pročitajte još: