Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Jedna evropska zemlja povlači iPhone 12 zbog zračenja

Iphone

Za Apple stižu ne tako dobre vesti iz Francuske. Naime, kompanija Apple mora da prestane sa prodajom modela iPhone 12 u ovoj zemlji jer nivo zračenja prelazi zakonom propisanu granicu, izjavio je državni poverenik za digitalnu ekonomiju Jean-Noel Barrot u intervjuu za Le Parisien.

Francuski regulator ANFR je obavestio Apple da će zabraniti prodaju iPhonea 12 nakon što su testovi pokazali da je stopa apsorpcije (SAR) malo iznad zakonom određene granice, rekao je Barrot u razgovoru za pariski list.

Problema se može rešiti jednostavnim ažuriranjem softvera, dodao je francuski zvaničnik.

“Apple se očekuje da će odgovoriti u roku od dve nedelje, a ako to ne učine, spremni smo narediti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u prodaji. Pravila su ista za sve, uključujući i velike tehnološke kompanije”, naglasio je Barrot.

Evropska unija je postavila granicu za SAR, koja je povezana s izloženošću mobilnim telefonima i potencijalnim povećanim rizikom od određenih vrsta raka, prema naučnim istraživanjima.

Francuski ANFR će proslediti rezultate testova regulatorima u drugim članicama EU.

“Praktično gledano, ova odluka može imati široke posledice”, rekao je Barrot.

U 2020. godini, Francuska je dopunila propise koji zahtevaju da trgovci prikažu nivo zračenja proizvoda na mobilnim telefonima, tabletima i drugim elektronskim uređajima na pakovanjima, podseća Reuters.

Tagovi:
Pročitajte još: