fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Jedna greška koju roditelji prave u vaspitanju dece je “formula za propast”: Stručnjak otkriva – mališani zato pate!

Vaspitanje dece

Ne postoji univerzalni recept niti savet za roditelje koji bi im pomogao u vaspitavanju dece. Prosto, svako dete je različito i mame i tate moraju da upoznaju svoje mališane i prilagode svoje metode vaspitavanja njihovom karakteru.

Međutim, moglo bi se reći da mnogi, ako ne i većina njih, pravi gotovo istu grešku, o kojoj je govorila psihoanalitičarka, socijalna radnica i stručnjak za roditeljstvo Erika Komisar.

Ukratko, njen savet roditeljima je da “malo popuste gas”, a evo na šta se to tačno odnosi.

“Kao konsultanta za predškolsko i osnovnu školu na Menhetnu, primetila sam da sve veći broj dece u ranom uzrastu pati od anksioznosti i depresije i počela sam da čitam sva istraživanja koja samo mogla da nađem na tu temu”, rekla je ona u intervjuu za “Kolumbija magazin”.

Komisarova je istakla da najveći broj roditelja svojoj deci želi samo najbolje, ali da “ne znaju šta je uvek to što je najbolje”.

“Neki pritiskaju decu da imaju samo najbolje ocene. Ne mogu da vam objasnim koliko roditelja dovodi decu kod mene samo zato što nisu dobila najvišu ocenu. Oni su sigurni da tu nešto nije u redu”.

Psihoanalitičarka i stručnjak za roditeljsvo ističe da je danas “svet mnogo komplikovaniji i takmičarski nastrojen”, zbog čega neki roditelji decu stalno “guraju”, pritiskaju, preneo je njene reči nypost.com.

Njen savet mamama i tatama zbog toga je jednostavan – da “skinu malo nogu sa gasa”, da malo uspore i razmisle.

“Kako definišete uspeh u životu svog deteta? Zar to ne bi trebalo da podrazumeva da je dete srećno i mentalno stabilno?”, pita ona.

Komisar preporučuje roditeljima da provode što više vremena sa svojom decom dok još žive zajedno, ali da ih ne osuđuju: “Imajte otvorenu komunikaciju”.

Ona je za “Fox News Digital” takođe rekla da je ključno da “pomognemo deci da identifikuju i ojačaju svoje vrline, da prihvate svoja ograničenja, to je osnova za samopoštovanje i snagu ega, a to je onda osnova za otpornost u životu”.

Erika je dodala današnje roditeljstvo i školstvo čine i decu i roditelje anksioznim jer se podrazumeva da dete u svemu mora da bude najbolje – “što je formula za propast”.

Umesto toga, ona savetuje da mame i tate decu upoznaju sa novim aktivnostima bez očekivanja da mališani u njima uživaju ili da budu najbolji.

“Anksioznost se sa roditelja prenosi na decu verbalno i neverbalno. Kada su roditelji u disbalansu ili su preterano fokusirani na akademski ili materijalni uspeh, deca zbog toga pate”, poručila je Komisar.

Tagovi:
Pročitajte još: