fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Jedna navika roditelja loše utiče na decu: Rade to nesvesno, a može da izazove ispade u ponašanju

Mama i dete

Mobilni telefoni postali su deo naše svakodnevice, koji nas često, a da toga možda nismo ni svesni, udaljavaju i od dece. Skoro 70 odsto roditelja priznaje da im telefon odvlači pažnju kada provode vreme sa svojom decom.

U engleskom jeziku postoji reč “fabing” (phubbing), koja se odnosi na trenutke kada roditelj ignoriše dete zbog mobilnog telefona.

“Mislim da je glavno pitanje ovde da li roditelji posvećuju detetu nepodeljenu pažnju kada mu je potrebna? Ili ga ‘teraju’ od sebe češće nego inače? To se dešava svima ponekad, ključ je samo koliko često”, kaže psiholog dr Meri Alvord.

Terapeutkinja Felis Martin je istakla da se roditelji oslanjaju na telefone kada su u pitanju alarmi za buđenje, čitanje knjiga, beleške, čitanje vesti, društvene mreže i slično, što im sve daje osećaj nezavisnosti. “Međutim, često čujemo od roditelja da ’ne mogu nigde bez telefona’”.

Uticaj na decu

Deci su potrebni roditeljska ljubav i briga. Brojne studije su pokazale da deca mnogo bolje napreduju i ispunjavaju svoje potencijale kada su odgajana u okruženju punom podrške, a to podrazumeva i pažnju od strane roditelja.

Realno govoreći, mame i tate ne mogu da obezbede pažnju od 24 časa dnevno za svoje dete, ali upravo zbog toga je još važnije da u onim trenucima koje provode zajedno, budu fokusirani na mališane. Kada deca osećaju da ih roditelji ignorišu, osećaju se veoma loše, piše verywellmind.com.

Terapeutkinja Felis Martin kaže da fabing odnosno ignorisanje deteta od strane roditelja zbog mobilnog telefona može da učini da se mališan oseća usamljeno, odbačeno, da postane anksiozno ili depresivno.

Deca u tim slučajevima često pokušavaju da nekim lošim ponašanjem privuku pažnju koja im je potrebna.

Pored toga, deca mogu da počnu da oponašaju roditelje, tako da mame i tate treba da budu vrlo obazrivi i svesni poruke koju šalju mališanima svojim ponašanjem.

“Roditelji su prvi učitelji svog deteta. Važno je da oni vode računa o svom mentalnom zdravlju. Mame i tate često koriste telefon kako bi skrenuli misli sa svakodnevnog stresa”, poručuje Martin.

Praktična rešenja

Ljudi proveravaju mobilne telefone u proseku 60 puta dnevno. Međutim, postoje neki saveti koji mogu da pomognu da ipak svojoj deci pružite pažnju koja im je potrebna.

Iako je to očigledno, prvo što treba da uradite je da odmaknete telefon od sebe kada provodite kvalitetno vreme sa decom.
“Morate da sklonite telefon, posebno ako imate tinejdžera. Ako je on već rad da razgovara sa vama, dajte mu nepodeljenu pažnju. To znači da možda treba da ostavite telefon i u drugoj prostoriji”, kaže dr Alvord.
Možete da uključite “ne ometaj” režim rada na telefonu ili da isključite zvono. Kako su studije pokazale da je zvuk na telefonu ono što najčešće odvlači roditeljima pažnju, ovo može da pomogne da se fokusirate na decu.
Jedna od opcija su zone bez telefona. Uzmite jednu korpu gde ćete svi staviti telefone pre nego što sednete da zajedno večerate, kako biste uživali bez prekidanja. Isto uradite kada, recimo, porodično gledate film, igrate neku igru…
Podesite tajmer na telefonu i odredite vreme kada ćete koristiti telefon. Ovo je dobra opcija naročito ako imate nešto važno da završite na telefonu, a time ćete detetu dati do znanja da ćete mu za pola sata ili sat dati nepodeljenu pažnju.
“Ne možemo da pobegnemo digitalnom dobu. Ipak, možemo da utičemo na to kako se u njemu snalazimo. Ohrabrujem roditelje da ostave telefone kada razgovaraju sa decom. Kontakt očima je važan i daje detetu do znanja da je ono važno”, zaključuje terapeutkinja Martin.

Tagovi:
Pročitajte još: