fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Jednim pitanjem podignite samopouzdanje deteta: Vrlo je jednostavno, a potpuno će promeniti način na koji razmišlja

Dečak

Samopouzdanje je nešto poput supermoći za decu, ali i za roditelje. Jako je važno izgraditi samopouzdanje kod mališana jer bi to moglo da im pomogne u skoro svakoj situaciji u životu.

Ukoliko vaše dete ima nisko samopouzdanje, ne očajavajte, porodični terapeut Kerol Kim ističe da postoji veoma jednostavna tehnika koja će pomoći.

Naime, ona kaže da njeni mali klijenti često uživaju u raznim umetničkim aktivnostima, pa je neretko pitaju i da li joj se dopada neko njihovo delo. Kimova ističe da je najlakše reći “Da, baš mi se dopada, bravo”, ali postoji nešto drugo što će mnogo bolje uticati na njihovo samopouzdanje.

Bolje je da umesto toga pitate dete šta ono misli o svom delu. To će ih podstaći da vežbaju da najveći deo njihovog samopouzdanja ne zavisi od mišljenja drugih ljudi.

“Stvarno želiš da znaš šta ja mislim? Zapravo, ja bih volela da znam šta ti misliš. Kako se ti osećaš u vezi sa tim? Šta ti se najviše sviđa na tvom crtežu? Ima li delova koji ti se ne dopadaju?”, predlaže porodični terapeut.

“Vidim da ti se baš sviđaju boje koje si koristio. Uzgred, znaš šta sam primetila? Kada si pričao o svom crtežu, bio si nasmejan i izgledao si ponosno, pitam se kako se osećao? Dakle, bio si ponosan? Pa, hajde da pogledamo u tvoj crtež ponovo i primetimo taj osećaj ponosa u našem telu”, preneo je njene reči portal goodto.com.

Terapeutkinja Kim objašnjava da ova vežba podstiče decu da istražuju i vrednuju svoje misli, osećanja i perspektive, dok im istovremeno pomaže da cene svoje vrline i sposobnosti.

Svakako, ne može se samopouzdanje izgraditi preko noći, potrebno je malo vežbe, ali ova tehnika će pomoći mališanima da veruju u svoj sud i svoje mišljenje, da cene svoje sposobnosti i da se brzo uzdignu posle nekog izazova ili neuspeha.

Tagovi:
Pročitajte još: