Jednostavan način da prepoznate 4 najčešće prevare na WhatsApp-u

Popularna aplikacija sve češće je na meti kritika zbog gomile spama i brojnih prevara korisnika…

WhatsApp ima preko 1,5 milijardu korisnika, pa ni ne treba da čudi što se sve češće, u poslednje vreme, mogu čuti kritike na račun spama, prevara i “fišinga” (phishinga).

Na nama je, doduše, da tih stvari budemo svesni i da ne nasedamo na pokušaje prevare. Zato smo ovde nabrojali nekoliko najjednostavnijih načina na koje možete da prepoznate prevare na WhatsAppu.

Često prosleđivane poruke

Većina korisnika WhatsAppa zna da aplikacija omogućava prosleđivanje poruka iz jednog razgovora u drugi. Kako bi redukovala količina spama, WhatsApp je uveo posebnu oznaku za često prosleđivane poruke: Ako se poruka prosledi više od pet puta, dobiće drugu strelicu.

Ako vidite dvostruke strelice, skoro je sigurno da se radi o spamu!

Nepoznati brojevi

WhatsApp korisnicima omogućava slanje poruke bilo kojoj osobi čiji broj imate, što znači da pošiljalac može negde na internetu da pronađe informacije o kontaktu, kupiti listu aktivnih brojeva, ili nešto slično, i da vam pošalje neželjenu poruku.

Male su šanse da ćete u imeniku imati broj pošiljaoca, što znači da kada jednom dobijete poruku, ona će se videti kao nepoznati broj. Naravno, nekada ćete dobiti poruku od nepoznatog broja koja će biti od prijatelja koji je promenio broj, ali će se ipak u većini slučajeva raditi o spamu.

Sumnjivi linkovi

Velika većina spama na WhatsApp-u ima jednu jedinu svrhu, da vas navuče da kliknete na link. Ako ga pritisnete, on može da vas odvuče na sajtove stranice koje će želeti od vas da izvuku podatke, lozinke ili druge podatke koje bi hakeri mogli da prodaju na dark vebu. Dobri primeri takvih prevara su čuveni WhatsApp Gold, “Gubitak pretplate na WhatsApp” i gomile vaučera, piše Tportal.

Zahtevi za upisivanje lozinke

WhatsApp nema mogućnost korišćenja dvostepene provere lozinke, zato vam predlažemo da koristite neki softver koji je za to namenjen, kakav je npr. Google Authenticator ili YubiKey.

Međutim, ako primite poruku putem WhatsApp-a, u kojoj se od vas traži da pošaljete lozinku, to ne znači da neko hoće da hakuje vaš profil. Reč je o pokušaju prevare, pa poruku slobodno možete da izbrišete. Pre nego što to uradite, nije loše da taj broj dodate na listu blokiranih kontakata.

(Telegraf.rs)