Jednostavni trikovi za zdrav život

U današnjem ubrzanom tempu života, nekako uvek stremimo tome da se osećamo i budemo zdravi. Iako se, možda,  hranite zdravo, redovno vežbate, uvek postoji prostor za napredak. Donosimo vam osam stvari koje zdravi ljude naprave pre nego što legnu u krevet. 

Čiste zube koncem

Rutina oralne nege vrlo je važna za celokupno zdravlje jer se neretko neke promene ili bolesti u organizmu mogu videti u usnoj  šupljini.  Isto tako, loša oralna higijena dovodi do upala i povećanog broja bakterija u ustima, koje putem krvi mogu doći do udaljenih delova tela i izazvati promene. Čišćenje zubi koncem vrlo je važno jer znate i sami da s klasičnom četkicom ne možete očistiti sve zubne međuprostore pa svaku veče posvetite nekoliko minuta ritualu čišćenja zuba.

Meditiraju

Brojna istraživanja pokazala su kako osobe koje praktikuju meditaciju imaju manje nesanica pa manje osećaju umor i depresiju. Uz današnji tempo života,  teže je uspostaviti vezu sa samim sobom, smiriti se i skoncentrisati se na ono bitno, pa nije čudo kako se sve više i više ljudi okreće meditaciji. Desetak minuta meditacije dnevno može vam se činiti malo, ali učini će puno za vašu psihu.

Piju vodu

Dehidracija uzrokuje glavobolje i umor, a s takvim lošim osećajima se sigurno ne želite ujutro probuditi. Tokom noći vaše telo troši tečnost, ali s obzirom na to da spavate, ne možete je nadoknaditi. Ako se ujutro želite probuditi odmorniji i svežiji, pre spavanja svakako popijte punu čašu vode.

Isključite tehnologiju

Kad su nam mobilni telefoni, računari, tableti i sva ostala tehnološka aparatura uključena i tokom noći, to nas čini nervoznima, ali i dostupnima za dodatni posao koji ne bismo trebali obavljati. Stoga je najpametnije jednostavno sve isključiti i otići spavati u miru. Iako se oko pitanja zrače li mobilni telefoni i i tableti, lome koplja, definitivno je bolje povremeno imati isključen mobilni telefon, a kada je bolji trenutak za to, nego tokom noći.

Idu ranije spavati

Iako možda mislite da san nema veze sa zdravljem, on je jedan od ključnih faktora. Znate i sami da ako se dobro ne naspavate da ćete se oećati loše. Sam organizam treba biti odmoran kako bi se borio protiv stresnog načina života i samim time i od potencijalnih bolesti. Kako da bude spreman na borbu ako se odmarao manje od šest sati? Pokušajte spavati barem sedam sati i kada se probudite odmorni, celi dan će vam biti bolji.

Jedu zdrave snackove

Ako ste večerali oko šest popodne, a budni ste iza 23 časa, prirodno je da osećate glad i ponekad sebi možete nešto priuštiti iako je kasno, ali postoje namirnice koje bi trebali potpuno izbegavati kasno uveče. Začinjena hrana, čokolada ili gazirani sokovi apsolutno su na listi zabranjenih namirnica pre spavanja, ali jedna jabuka ili nekoliko badema odličan su i zdrav snack pre spavanja. Svakako pripazite što konzumirate pre spavanja jer telo sve pamti, pogotovo kasnonoćne obroke koje niste potrošili.

 

Čitaju

Čitanje pre spavanja odlično je za borbu protiv nesanice, a i trenira vam memoriju. Istraživanje na University of Sussex otkrilo je kako samo šest minuta čitanja pre spavanja smanjuje stres za 68 posto. Čitanje knjiga je aktivnost koja vam unapređuje maštu i samosvest, ali postoji još jedna korisna stvar. Ako se pre spavanja družite s knjigom, manje su šanse da odlučite posegnuti za mobilnim telefonom i odgovoriti na neki poslovni e-mail.