Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nedeljni predlog za ručak

Nedeljni recept

Juneća supa:

Sastojci:

  • 300g junetine sečene na kocke
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 manja krompira
  • 1 paškanat
  • 2-3 kašike tarhane
  • so, biber
  • peršun
  • maslinovo ulje
  • komad putera

Priprema:

Sitno sečen crni luk propržite na malo maslinovog ulja i komadiću putera. Kada luk omekša, dodajte šargarepu sečenu na kolutove i paškanat koji ste prethodno oljuštili. Dinstajte dok šargarepa malo ne omekša pa dodajte komade mesa i pržite 10-ak minuta uz stalno mešanje. Na kraju dodajte krompir sečen na kockice, promešajte nekoliko puta pa ulijte 1 i po litar tople vode. Kuvajte uz povremeno mešanje sve dok se meso ne raskuva. Dok vri dodajte tarhanu i kuvajte još 10 minuta da se testenina fino skuva. U međuvremenu začinite solju, biberom i peršunom. Služite vruće .

Taljatele sa spanaćem i pršutom

Sastojci:

  • 250 g taljatela 
  • 20 g putera
  • 1 mladi crni luk
  • 100 g tanko sečene pršute
  • 50 ml belog vina
  • 100 ml punomasne neutralne pavlake za kuvanje
  • 100 g rendanog parmezana
  • 100 g listova mladog spanaća
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Pastu kuvajte u dosta kipuće posoljene vode prema uputstvu sa pakovanja. Dok se testenina kuva vi počnite sa pripremom sosa. Na puteru propržite sitno seckani mladi crni luk pa dodajte pršutu koju ste isekli na kockice ili listiće. Propržite sve nekoliko minuta pa dodajte vino. Kuvajte uz povremeno mešanje sve dok vino ne ispari pa ulijte neutralnu pavlaku i dodajte 100 ml vode. Promešajte i ostavite da se krčka dok ne provri. Za to vreme bi trebalo da su taljatele gotove pa ih procedite i dodajte u tiganj u kojem pripremate sos. Nemojte bacati vodu u kojoj su se kuvale jer će vam možda trebati da doterate sos na kraju. Dodajte spanać i parmezan pa sve kuvajte nekoliko minuta uz stalno mešanje sve dok se spanać ne skuva. Na kraju začinite po ukusu, dodajte malo vode od kuvanja ukoliko vam nije dovoljno kremasto i poslužite.

Kapućino krema sa piškotama

Sastojci:

  • 2 kesice praha za kapućino
  • ½ kašičice cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike tople vode
  • 3 kašike šećera u prahu (1 kašika se dodaje u kapućino smesu a ostatak kasnije u slatku pavlaku)
  • 200 g grčkog jogurta
  • 100 ml slatke pavlake
  • 1 pakovanje piškota
  • malo mleka za piškote
  • kakao za posipanje

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte kapućino prah, cimet, vanillin šećer i vodu. Dodajte grčki jogurt i dobro sjedinite. Dodajte 1 kašiku šećera u prahu pa promešajte i ostavite sa strane. Odvojeno umutite slatku pavlaku sa dve kašike šećera u prahu, a zatim sjedinite ove dve smese. U čaše ređajte kapućino kremu i piškote umočene u mleko, naizmenično. 

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: