fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kad ručaju, za sobom redovno ostave krš i lom: Šest najneurednijih rasa pasa

Psi

Vreme hranjenja može biti jedan od najiščekivanijih trenutaka psećeg dana, ali se može pretvoriti i u neuredni džumbus, posebno kod određenih rasa. Dok neki psi jedu uredno, jedva ostavljajući trag za sobom, drugi izgleda pretvaraju vreme obroka u haotičan događaj, šireći hranu i vodu daleko van svojih činija. Ovo ponašanje se može pripisati raznim faktorima, uključujući fizičke karakteristike psa, stil ishrane i nivo entuzijazma. U ovom članku ćemo istražiti šest rasa pasa poznatih po svojim posebno neurednim navikama u ishrani i ponuditi uvid u to kako da upravljaju neredom koji ostavljaju iza sebe.

1. Engleski buldog

Engleski buldozi su poznati po svojim neurednim navikama u ishrani, što je posledica njihove karakteristične strukture lica. Njihov brahikefalni (kratki nos) oblik otežava im da efikasno pokupe hranu, što dovodi do mnogo guranja hrane i vode, često van njihovih činija. Bore i nabori na njihovom licu takođe mogu da zarobie čestice hrane, što zahteva redovno čišćenje kako bi se sprečila iritacija i infekcija. Da bi što više smajili nered, vlasnici pasa mogu da koriste posebno dizajnirane činije koje olakšavaju buldozima pristup njihovoj hrani i usporavaju ih dok jedu, potencijalno smanjujući rasturanje hrane.

2. Bernardinac

Bernardinac je nežni džin čija veličina i čeljusti lice doprinose izrazito neurednim navikama u ishrani. Njihova velika usta i labave usne omogućavaju da hrana i voda lako pobegnu, što često dovodi do izlivanja i curenja po prostoru gde jedu. S obzirom na njihovu značajnu veličinu, količina hrane i vode koju konzumiraju, a potom i rasipaju okolo nije zanemarljiva. Uzdignute činije za hranu mogu pomoći da se smanji nered jer ćete tako smanjiti razdaljinu na koju hrana i voda mogu pasti, ali vlasnici takođe treba da budu spremni za redovne obaveze čišćenja posle obroka ove rase pasa.

3. Bokser

Bokseri su energični i entuzijasti koji jedu, osobine koje mogu dovesti do manje urednog prostora za jelo. Njihove duboke grudi i relativno kratke njuške znače da će možda morati da se oslanjaju na svoje obroke više od drugih rasa, povećavajući verovatnoću da hrana pobegne iz činije. Njihovo uzbuđenje za hranom takođe može dovesti do toga da brzo jedu, razbacujući hranu dok idu. Posude sa sporom hranjenjem su odlična opcija za boksere, podstičući ih da odvoje vreme i smanjujući mogućnost da hrana završi van činije.

4. Labrador retriver

Labrador retriveri su poznati po svojoj ljubavi prema hrani, a njihov proždrljivi apetit može da učini da se obrok završi velikim neredom. LAbradori imaju tendenciju da jedu brzo, jedva da udahnu između zalogaja, što može dovesti do toga da im hrana bude izbačena iz činija dok željno jedu obroke. Njihovi moćni repovi takođe mogu doprineti neredu, bacajući obližnje predmete na pod. Za hranjenje labradora u zatvorenom prostoru koristite teške, neklizajuće činije – one mogu pomoći da smanjite nered i obučite svoje ljubimce da jedu sporije.

5. Mops

Mopsi, sa svojim ravnim licem i raširenim očima, takođe su skloni neurednom jelu. Slično kao kod buldoga, njihove brahikefalne karakteristike čine izazovnim efikasno podizanje hrane, što rezultira čestim guranjem hrane iz činije. Pored toga, mopsi su veliki entuzijasti dok jedu pa mogu biti više uzbuđeni zbog obroka nego da se fokusiraju na urednost. Specijalne činije za pse sa ravnim njuškicama mogu pomoći mopsima da lakše pristupe hrani, potencijalno smanjujući nered. Redovno čišćenje lica nakon obroka je takođe neophodno da bi se uklonila sva hrana zarobljena u njihovim borama.

6. Bigl

Biglovi su psi sa jakim čulom mirisa i jakim apetitom, što ih često navodi da jedu brzo i neuredno. Njihova odlučnost da dobiju sve do poslednjeg zalogaja može dovesti do toga da se hrana rasprši po prostoru za jelo. Pored toga, njihovi oštri nosovi mogu ih navesti da traže još hrane, prebacujući kontejnere i šireći nered u svojoj potrazi. Hranjenje biglova u određenom prostoru daleko od mesta gde se čuva hrana i korišćenje pametnih hranilica može usporiti njihovo jedenje i zadržati ih usredsređenim na jelo, čime se smanjuje nered.

Tagovi:
Pročitajte još: