Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kad vam maca donese mrtvu životinju i baci pred noge, umesto da se ljutite na nju, razumejte zašto to radi

Mačke

Mačke su fascinantne i kompleksne životinje koje često pokazuju svoju pažnju prema vlasnicima na različite načine. Jedno od ponašanja koje može da iznenadi i zabrine vlasnike jeste kad im njihove mezimice donesu mrtve životinje.

Ovo ponašanje može biti zastrašujuće, ali ima dublje značenje i ne mora nužno ukazivati na nešto loše. Evo nekoliko razloga zašto mačke to rade i kako se pravilno ponašati kad se to dogodi.

Lovački instinkt – mačke su lovci po prirodi, iako većina kućnih mačaka ne mora da lovi kako bi preživela. Donošenje mrtvih životinja je način na koji ispoljavaju svoj lovački instinkt. Takođe, to je i demonstracija njihove sposobnosti i hvale pred vlasnikom.

Dar za vlasnika – može zvučati čudno, ali u mačjem svetu, deljenje plena s osobom koja im pruža sklonište i hranu smatra se gestom ljubavi i brige.

Naučite što više o svojoj ljubimci – donošenje plena može ukazivati na dosadu ili potrebu za više aktivnosti. Možda da joj obezbedite više igračaka kako bi zadovoljila svoj instinkt za lovom.

Kako da se ponašate kad vaša mačka donese mrtav plen:

1. Ne kažnjavajte

Nemojte kažnjavati mačku zbog ovog ponašanja jer ona to radi iz prirodnih instinkata i iz ljubavi prema vama. Kažnjavanje može dovesti do anksioznosti ili straha kod mačke.
2. Plen pažljivo ulkonite

Ako vaša mačka donese mrtav plen, pažljivo ga uklonite kako biste sprečili bilo kakav potencijalni rizik za zdravlje. Onda pohvalite svoju mačku i pružite joj neku drugu vrstu pažnje ili igre.

3. Ispunite joj potrebe za igrom i aktivnošću

Da biste smanjili verovatnoću da će vaša mačka da vam donese mrtav plen, osigurajte joj dovoljno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije. Igrajte se s njom, nabavite igračke i postavite joj staze za istraživanje.

Sada kada razumete zašto mačke donose mrtve ljubimce, možete pristupiti ovom ponašanju s više razumevanja i ljubavi. Važno je zapamtiti da je to njihov način izražavanja naklonosti prema vama i i izražavanje svojih instinkata za lov.

Tagovi:
Pročitajte još: