Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kada beba može prvi put da se tušira: Temperatura i jačina mlaza vode su najvažniji, a evo kako da je bezbedno okupate

tuširanje bebe

Kada vaša beba prođe fazu novorođenčeta i kada joj otpadne pupčana vrpca, možete da praktikujete brzo kupanje pod tušem.Tuširanje nije preporučljivo u prvim danima, jer beba teže reguliše telesnu temperaturu i zato što bi jak mlaz vode bio prevelik šok za nju. Kada savladate tehniku držanja i kada se beba navikne na vodu, onda možete da je stavite pod tuš.

Pre nego što dovedete bebu u kabinu, uverite se da je temperatura vode prijatna i bezbedna. Najbolje je da testirate toplotu vode na zglobu i laktu. Pre nego što krenete sa tuširanjem, uvodite je postepeno i obavezno pazite da mlaz vode ne krene prvo u njenu glavu i lice. Držite mali, suvi peškir u blizini da joj obrišete lice ako se uznemiri kada se pokvasi ili ako joj sapun uđe u oči.

Na početku je najbolje da tuširanje ograničite na samo nekoliko minuta. Normalno je ako beba prvo burno reaguje, zato nemojte ništa da forsirate, postepeno je navikavajte i pratite znake kao što su drhtavica i prejak plač, u tom slučaju odmah prekinite sa kupanjem bebe.Vaše dete može da se istušira ​​bez držanja čim bude u stanju da hoda, ali i dalje ćete morati da ostanete blizu da biste bili sigurni da su bezbedno.

Evo još nekoliko važnih informacija:

vodite računa da ne ispustite bebu. Pod vodom i kada je beba mokra, morate čvrsto da je držite jer lako može da isklizne.
koristite neklizajuće prostirke unutar i izvan tuša kako biste izbegli klizanje i pad dok držite bebu.
koristite nežni bebi sapun kako biste izbegli iritaciju ili peckanje ako uđe u oči bebe.
koristite umereni protok vode (umesto jačeg, snažnijeg) da bi tuširanje bilo nežno i opuštajuće za vašu bebu.
nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora pod tušem. Ako treba da izađete, povedite bebu sa sobom, čak i ako je dovoljno stara da sama sedi ili stoji .

Tagovi:
Pročitajte još: