Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kada je groznica opasna kod dece: Doktorka otkrila situacije u kojima obavezno morate kod lekara

Bolesno dete

Deca često imaju povišenu temperaturu, a ona je najčešće reakcija na neke viralne ili bakterijske infekcije. Doktorka Ana Nibrzidovska ističe da je kod dece starije od pet godina preporučljivo temperaturu meriti u ustima, uhu ili ispod pazuha, kao i da se temperatura viša od 38 stepeni Celzijusovih smatra groznicom.

Roditelji čije je dete ranije imalo febrilne konvulzije bi trebalo da budu oprezniji, kao i oni čije dete ima neke hronične bolesti (dijabetes, hematološke bolesti, cističnu fribrozu, astmu) ili trenutno prolazi kroz neke imunosupresivne tretmane, prenosi njene reči dziecko.medonet.pl.

Situacije u kojima dete treba hitno odvesti kod lekara su one kada malilšan ima temperaturu višu od 38 stepeni duže od tri dana, temperatura ne spada ni kada se daju lekovi, prisutne su petehije na koži – osip koji ne bledi kada pritisnete kožu na tom mestu, prisutni su neki neurološki simptomi poput konvulzija, preterane pospanosti, problemi sa vidom, glavobolje ili ukočenost u vratu. Takođe, treba odvesti dete kod lekara i ukoliko se jave neke promene u disanju, poput ubrzanog ili iregularnog disanja.

Dr Nibrzidovska ističe da je veoma važno da dete unosi dovoljno tečnosti kada ima temperaturu, a suve usne, smanjena količina mokraće ili smanjena učestalost mokrenja, plakanje bez suza su znaci koji mogu da ukažu na dehidraciju.

Temperatura iznad 39 stepeni koja ne spada ni uz pomoć antipiretika, poput paracetamola, trebalo bi da bude roditeljima znak da dete odmah vode kod lekara.

Svakako, ukoliko temperatura traje duže od tri dana, trebalo bi odvesti dete kod doktora da se utvrdi šta je uzrok tome.

Kod niže temperature, hladne obloge i adekvatan unos tečnosti mogu da pomognu, dok kod temperature više od 38, treba detetu dati paracetamol u dozi koja odgovara njegovom uzrastu i kilaži.

Dr Nibrzidovska ističe da ne morate da budite dete da biste mu dali lek, ali ako temperatura poraste iznad 39 stepeni, ne spada ni nakon uzimanja leka i nastavi da raste, to je znak da vodite dete kod lekara.

Tagovi:
Pročitajte još: