Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kada je pravo vreme da dete nauči da pliva?

Idealno vreme za prvi kontakt sa vodom je kada beba napuni 10 meseci i već tada reaguje na instrukcije obučenih trenera, uz prisustvo mame ili tate.

Istraživanja Grifit Instituta u Australiji pokazuje da se deca, koja ranije počnu da plivaju, brže razvijaju. Anketirano je više od 7.000 roditelja i dece tokom tri godine i ispostavilo se da predškolci koji su već mali “delfini”, imaju bolje vizuelno-motoričke veštine, a i kasnije su brže napredovali u školi.

Osim toga, sport jača imunitet, oblikuje muskulaturu, povećava kapacitet pluća, utiče na kvalitet sna i pojačava apetit. Deca uglavnom vole vodu i lako se na nju adaptiraju, ali stariji moraju da budu na oprezu. Pa, pre ako ste odlučili da svog mališana odvedete na plivanje da bi dobro naučio do odlaska na more, proverite uslove na bazenu. Važno je da voda bude uvek čista i topla, prostorija zagrejana, a instruktori na dobrom glasu. Ako ne bude tako, dete može da ima više štete nego dobra od ovog sporta ili da stekne strah od vode. Posle bazena, obavezno je tuširanje, koje će da ukloni hlor sa kože i pojača cirkulaciju, kao i topla odeća jer je napolju hladno.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: