fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kada jednom napravite sami svoje rumenilo od latica ruže, pobacaćete svu industirjsku šminku u smeće

Rumenilo

Koliko puta vam se dogodilo da ste u razmaku od pola godine kupili jedan te isti kozmetički proizvod istog brenda – puder, maskaru, rumenilo – a dobili ste drugačiju teksturu, miris, sjaj?

To je sve nužno zlo kad je reč o industrijskim proizvodima koji se prave na veliko, a tu je i ono krucijalno pitanje: šta se sve pojavljuje u njegovom sastavu? Emulgatori, boje, pojačivači arome – mnoštvo oznaka koje nas upozoravaju da je taj proizvod daleko od zdravog i prirodnog.

Zato se sve više ljudi okreće pravljenju prirodne kozmetike – od sapuna, šampona, preko kremica do senki. Pravljenje domaće kozmetike uopšte nije ni teško ni komplikovano. Sve što vam treba jeste malo slobodnog vremena i prirodni sastojci. To može biti lekovito bilje, voće i povrće, ali i med i mlečni proizvodi.

Ako ste početnik u ovome, krenite od najlakšeg i napravite rumenilo od latica ruže. Potrebna su vam samo dva sastojka i blender ili mlin za kafu. Glavni su, naravno, latice ruže koje su osušene na vazduhu. Njih izblendirajte ili sameljite u mlinu.

Potom tome dodajte aru prah (eng. arrowrooot), poznat i kao araruta, koji je zapravo praškasta materija koja se dobija iz korena biljke strelice (Maranta arundinacea). On se koristi kao zgušnjivač a prednost mu je što ne sadrži gluten. Može se naći u specijalizovanim radnjama ili kupiti na internetu, a cena za 250 grama je oko 500 dinara.

Na dve kašike praha od latica ruže, dodaje se pola kašičice aru praha. Ako želite tamniji pigment, smanjite količinu aru praha. I to je to – vaše ručno pravljeno rumenilo je spremno za upotrebu.

Pogledajte video u kojem je objašnjeno kako na najjednostavniji mogući način možete napraviti svoju šminku od latica ruže.

 

 

Tagovi:
Pročitajte još: