fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kada kašalj pokazuje da dete ima astmu?

kašalj

Čak i ako je kašalj prirodni odbrambeni refleks organizma kroz koji se eliminiše nagomilana sluz, u određenim situacijama on je alarmantan simptom i može biti indikacija razvoja ozbiljnog stanja kao što je astma.

Prekomerno kašljanje kod dece može signalizirati virusnu respiratornu infekciju, nazofaringitis, laringitis, bronhitis ili upalu pluća, ali ponekad može biti povezano sa astmom, gastroezofagealnim refluksom ili alergijom. Kada je uporan kašalj uzrokovan astmom, pluća i disajni putevi se lako upale pod uticajem okidača, kao što su udisanje polena ili respiratorna infekcija. Astma kod dece može izazvati simptome koji ometaju njihove svakodnevne aktivnosti, igru, sport, učenje, pa čak i san. Neotkriven na vreme, može izazvati opasne napade.

Koje manifestacije zabrinjavaju
Ne samo da kašalj može signalizirati prisustvo bolesti kao što je astma. Drugi znaci koji roditelju navode na razmišljanje jesu kada dete teško ili otežano diše. Ovome se mogu dodati i problemi sa spavanjem zbog poteškoća sa disanjem i umora koji detetu sprečava da se čak i igra. Simptomi se razlikuju i vremenom se mogu pogoršati ili poboljšati. Postoje slučajevi kada su prisutna samo dva glavna znaka: uporan kašalj i osećaj pritiska u predelu grudnog koša. S druge strane, periodično ili dugotrajno piskanje i drugi simptomi slični astmi takođe mogu biti uzrokovani infektivnim bronhitisom ili drugim respiratornim problemom.

Kada posetiti doktora
Kašalj obično nestaje nakon 10 dana. Ako ne prestane, ne oklevajte da kontaktirate pedijatra. Ispravna dijagnoza i rano lečenje će držati simptome pod kontrolom i sprečiti napade astme, ako se ova bolest otkrije. Navedite sve simptome lekaru, kako biste postavili tačnu dijagnozu. Ne zaboravite da kažete da li pored stalnog, zamornog kašlja, koji se pojačava jakim emocionalnim reakcijama, postoji piskanje, smanjen apetit, nemiran san, prekinut napadima kašlja. Ako pedijatar smatra da je potrebno, uputiće se kod pulmologa ili alergologa, radi ispitivanja kao što su spirometrija i alergijski testovi kako bi se pokazali faktori koji izazivaju mogući napad astme. Nažalost, astma se ne može izlečiti, ali uz pravilan tretman, simptomi se mogu kontrolisati i sprečiti oštećenje pluća.

Pravilno lečenje kašlja
Kod dece mlađe od 2 godine, koja imaju produktivan kašalj, preporučljivo je ne intervenisati bilo kakvim sirupom ili drugim tretmanom, kako bi se omogućilo ispuštanje sekreta. A lečenje lekovima putem nebulizacije, može dovesti do spuštanja sekreta u pluća. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako primetite da ima ozbiljne probleme sa disanjem. Epizode ​​astme variraju po težini, ali napadi astme mogu početi kašljanjem koji napreduje do piskanja i vidljivo otežanog disanja. U teškim slučajevima, grudni koš i bokovi se mogu mnogo povući dok se dete muči da diše. Takođe je moguće da ove znakove prati povećana učestalost otkucaja, znojenje i bol u grudima.

Svrha leka je da smiri suv kašalj i pomogne iskašljavanju fluidizacijom sekreta u slučaju produktivnog kašlja. U većini slučajeva, kašalj je deo normalnog razvoja bolesti i ne treba ga inhibirati, sa izuzetkom jakog kašlja koji remeti san, aktivnost i ishranu deteta. Nemojte koristiti lek za kašalj za decu mlađu od 2 godine! Ako je dete mlađe od 3 meseca, a kašalj je praćen povišenom temperaturom, treba ga odvesti do najbližeg pedijatra na pregled. Kao opšte pravilo koje važi za svu decu, težak kašalj, sa grčevima, sa napadima, koji izaziva cijanozu, povraćanje, gubitak svesti, koji je praćen abnormalnim šumom disanja ili povlačenjem međurebarnih mišića, mora se obratiti lekaru radi ispitivanja, piše portal clicksanatate.ro.

Tagovi:
Pročitajte još: