fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kada požuti ova lampica na instrument tabli, vozačima nije dobro! Evo koliko još možete da vozite sa rezervom!

Tabla

Mnogi vozači dobijaju napad panike prilikom paljenja žute lampice u automobilu. Napad panike je češći ukoliko ste imali iskustvo da ostanete bez goriva.

Koliko zaista možemo da vozimo kada zasvetli žuta lampica na instrument tabli automobila?

Jedan britanski sajt napravio je spisak automobila sa najvećim i najmanjim dometom.

Kada se upali signalna lampica koja pokazuje da je gorivo na rezervi, velike su šanse da ima više goriva nego što mislite. Strah da ćete ostati u zaustavnoj traci obično je neutemeljen, pokazalo je istraživanje britanskog sajta za poređenje Compare The Market.

Naime, ljudi sa ovog sajta istražili su koliko kilometara može da se pređe kada se upali lampica za rezervu kod 96 popularnih automobila sa benzinskim motorom, piše Revija HAK.

Iako većina vozača misli da kada se lampica upali mogu preći oko 40 kilometara još, realnost je drugačija. Praksa je pokazala da je domet skoro dvostruko veći.

U proseku, lampica upozorenja svetli kada kapacitet rezervoara goriva stigne do približno 10 odsto ukupnog maksimalnog kapaciteta.

VW Passat je postao pobednik s dometom od najmanje 120,73 kilometara na rezervi. Volvo V40 i Ford Mondeo su odmah iza sa 113,6 odnosno 112,68 kilometara, dok je BMW serije 5 bio četvrti s dometom od 109,96 kilometara. Slede Toyota Prius (107,2 km), Mercedes E klasa (103 km), Audi Q5 (102,7 km), Range Rover Sport (102 km), Mazda 6 (101,3 km), Audi A6 (99,8 km).

Najkraći domet na rezervi goriva imala je limuzina M3 sa samo 51,48 kilometara, zatim Kia Picanto (51,72 km) i Fiat 500 s 59,77 kilometara. Ford Fiesta rangiran je kao deseti automobil s najkraćim dometom, sa 66,09 kilometara nakon što se upali lampica za gorivo. Od popularnih modela s najkraćim dometom treba pomenuti i Nissan Juke (65,7 km), Citroen C1 (62,4 km) i Mini Cooper (60,4 km).

Tagovi:
Pročitajte još: