fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kada se rivalstvo i ljubomora pretvore u brigu i zaštitu?

Deca

Kada pomislite na titulu starijeg brata i mlađu sestru, uglavnom su nam prve asocijacije zaštitnički nastrojen brat koji pokušva da sačuva sestru od svih nevolja. Ali kakv je relacija u ovom odnosu kada su dečak i devojčica mali? Kako brat od 3 godine može da se postavi prema sestri do godinu ili dve dana?

Kada su deca tako mala, često se ignorišu ili učestvuju u aktivnostima mlađeg deteta samo onoliko koliko im je to zanimljivo. U ovom odnosu može da postoji rivalstvo i ljubomora, zbog toga je važno i da roditelji unapred pričaju sa starijim detetom i da ga pripreme za dolazak mlađeg člana porodice.

U ranom detinjstvu, postoje neke glavne karakteristike odnosa između braće i sestara su istaknute:

Odnosi između brata i sestare su emocionalno nabijeni i definisani snažnim, nesputanim emocijama pozitivnog, negativnog i ponekad ambivalentnog kvaliteta.
Odnos između brata i sestea često karakteriše povezanost: pošto mladi provode mnogo vremena zajedno, oni se veoma dobro poznaju, što se pretvara u mogućnosti za pružanje emocionalne i instrumentalne podrške jedni drugima, piše child-encyclopedia.com.
Razlika u godinama između braće i sestara često čini probleme moći i kontrole, kao i rivalstvo i ljubomoru, ali takođe pruža mogućnost za učenje pozitivnih stvari u odnosima – deljenje, podučavanje pomaganje, interakcije nege…
Kada stigne mlađa sestra, roditelji mogu očekivati da će starije dete početi i da se menja, da može da nazaduje. Deca se mogu vratiti u raniju fazu svog razvoja kada dođe nova beba. Ponašaće se kao beba da bi privukli pažnju. Na primer, vaše dete će možda želeti da pije iz flašice za bebe. Tada mnogi roditelji prave grešku – umesto da govorite dečaku da se ponaša u skladu sa svojim godinama, posvetite mu pažnju koja mu je potrebna. Možete mu reći da kad god se oseća uznemireno da vam šapne na uvo: “Treba mi pažnja.” Kada to uradi, odgovorite što je brže moguće. Pohvalite kada se dečak ponaša zrelije.

Odvojite posebno vreme za svoje dete. Čitajte, igrajte igrice, slušajte muziku ili jednostavno razgovarajte zajedno. Pokažite starijem detetu da ga volite i da želite da radite stvari sa njim, čak iako je tu beba. Takođe, dajte mu osećaj pripadnosti tako što ćete ga maziti kada hranite mlađe dete.

Pronađite načine da pozovete svoje dete da vam pomogne. Želite da budete sigurni da se vaše dete oseća uključeno, a ne isključeno. Ovo pomaže u izgradnji veze između braće i sestara, smanjenju ljubomore i podsticanju radoznalosti.

Zamolite porodicu i prijatelje da provode vreme sa vašim starijim detetom kada dođu da vide novu bebu. Ovo će pomoći da se oseća posebnom i ne izostavljenom. Neka porodica i prijatelji takođe mogu dati mali poklon kada donesu poklone za bebu.

Neka vaše dete provodi vreme sa tatom ili drugim članom porodice. Nova beba je odlična prilika da očevi i ostali članovi porodice provedu vreme sami sa starijom decom, piše myangelkids.com.

Tagovi:
Pročitajte još: