Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako da beba lepo uhvati bradavicu?

Dojenje

Da bi beba bila sita i srećna, a vi izbegli svaki bol i komplikaciju, medicinska sestra savetuje kako da uspostavite pravilno dojenje.

Kada se uspostavlja dojenje, najvažnije je da se to uradi na pravilan način kako bi beba mogla da dobije dovoljno hrane, a i mama izbegla zdravstvene probleme.Prvo je najvažnije da se pokrene mleko u grudima. Međutim, medicinska sestra i savetnik za laktaciju Saind Hilton ističe da je od velike važnosti i položaj dojenja kao i da beba pravilno uhvati bradavicu.

Ono što najviše može da bude uznemirujuće i frustrirajuće jeste da beba ne obuhvati dobro bradavicu i napravi vakuum. Pored toga što je jako bolno, na taj način beba ne može dobro da se hrani, da napreduje i dobija na težini. Saind kao prvu pomoć navodi šest jednostavnih koraka za uspešno dojenje:

-Pravilan položaj- pored toga što vama treba da bude udobno, uverite se da su vrat, glava i kičma bebe u istoj ravni, a ne savijeni. Brada treba da bude podignuta, a ne spuštena prema grudima. Najbolje je da koristite jastuk kao podršku za leđa, ruke i bebu.

-Ohrabrite bebu da otvori usta – držite je blizu, tako da bradavica bude u ravni sa njenim nosom. Nežno bradavicom dodirujute gornju usnu kako biste podstakli da širom otvori usta. Što više otvori lakše će da je obuhvati.

-Prinesite bebu dojci – kada širom otvori usta i spusti jezik, usmerite grudi ka vrhu bebinih usta. Brada treba da bude prva stvar koja će da dodirne dojku. Ukoliko imate veću bradavicu nemojte da vas brine ako ne obuhvati celu, najvažnije je da veći deo bude u ustima i da se stvori dobar vakuum kako ne bi ulazio višak vazduha.

-Vodite računa o disanju – kada beba pravilno obuhvati grudi, potrudite se da nesmetano može da diše na nos. Ako je potrebno stavite vaš prst kako nosić ne bi bio prilepljen za dojku tokom sisanja.

-Gledajte i slušajte – na početku beba će brzo i kratko sisati kako bi stimulisala protok mleka. Kada mleko počne da teče, ona će sisati sporije i duže sa povremenim pauzama, što je glavni znak da uzima dovoljno mleka. Treba da posmatrate kako se i vilica pomera, a takođe možete da čujete sisanje i gutanje dok se hrani. Znaci da beba jede sasvim dovoljno su mokre pelene i da dobija dovoljno na težini.

Kako da prepoznate da beba nepravilno sisa

Ako osetite bol, ako beba drži samo vrh bradavice i gricka je, lagano je izvucite i probajte ponovo. Stavite čist prst u ugao usne kako biste prekinuli sisanje i ponovite prethodne pokrete.

Tagovi:
Pročitajte još: