Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako da beba manje bljucka?

Bljuckanje

Jednostavne promene prilikom hranjenja mogu da pomognu vašim bebama da smanje bljuckanje, a posebno je značajno za bebe sa refluksom.

Bebe često bljuckaju posle jela jer njihov digestivni sistem nije potpuno razvijen, a ovo stanje je poznato kao refluks kiseline ili gastroezofagealni refluks. Iako zna da bude vrlo naporna, retko može da izazove probleme i obično nestaje što je dete starije.

Digestivni sistem bebe se još uvek razvija i zbog toga može da se dogodi da sadržaj iz želuca ponekad krene nazad u jednjak. To dovodi do bljuckanja ili povraćanja.

Refluks kiseline je uobičajena pojava kod zdravih beba, a osim ako ne ometa hranjenje ili napredak bebe, roditelji ne bi trebalo da imaju razloga za brigu.

Pomoć kod beba koje imaju refluks kiseline

Kod beba koje često bljuckaju, možete da pokušate sa nekoliko trikova i da im na taj način pomognete da smanje vraćanje sadržaja i da lakše svare hranu.

Dojite, ako je moguće

Dojenje je najbolje za bebe sa refluksom jer se majčino mleko dvostruko brže vari od adaptirane formule. Ako dojenje nije moguće, nemojte da se nervirate, već razgovarajte sa pedijatrom kako biste odabrali adatiranu formulu koja je najbolja za vašu bebu. Ponekad prelazak na hipoalergenu formulu i formulu bez laktoze može da pomogne u ublažavanju simptoma.

Držite bebu uspravno nakon hranjenja

Ako držite bebu u uspravnom položaju najmanje 20 minuta nakon hranjenja, možete sprečiti da se hrana vraća u jednjak.

Dajte bebi češće da jede, ali manje količine

Za bebin stomak biće lakše, a pomoći će i da se refluks smanji, ukoliko im ponudite češće obroke. Neke bebe sa refluksom više vole da jedu tako, dok druge postaju nervozne ako odmah ne dobiju veliku količinu hrane. Međutim, samo nekoliko dana češćih, a manjih obroka, bilo bi dovoljno vašoj bebi da se prilagodi ovom novom rasporedu. Pokušajte, možda vam bude od velike pomoći.

Češća podrigivanja

Pravite pauze dok hranite svoju bebu, podignite je da podrigne pa nastavite sa hranjenjem. Na ovaj način pomoći ćete joj da se oslobodi nakupljenog vazduha i da se simptomi refluksa ublaže.

Nemojte da se igrate odmah posle jela

Izbegavajte igre sa bebom odmah nakon hranjenja. Svaki pokret može da poveća šansu da će beba bljuckati ili povratiti.

Izbegavajte uske pelene i odeću

Uske stvari mogu da stvore dodatni pritisak na bebin stomak, što će izazvati razdražljivost ali i povećati bljuckanja.

Proverite veličinu cucle za flašice

Bebe koje su hranjenje na flašicu mogu progutati puno vazduha ako cucla nije odgovarajuća.

Tagovi:
Pročitajte još: