Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako da kod bebe od godinu dana primetite problem sa vidom: Ako okreće glavicu ili gleda kroz vas – obavezno kod lekara

Mama i dete

Pedijatrijska oftalmološkinja iz Rusije, dr Anastasija Kotelnikova, otkrila je kako roditelji mogu da prate bebin vid i navela simptome koji su znak upozorenja.

Doktorka je primetio da je glavni simptom koji treba da upozori roditelje uporno “lutanje” oka. Za bebe mlađe od tri meseca ovo se smatra normalnim. Ali, ako jedno oko periodično “odluta” u stranu, potrebno je da se obratite lekaru. Još jedan opasan simptom je spušteni kapak. Manifestacija kongenitalne ptoze (opušteni kapak) je simptom tumora orbite i mikroftalmusa. Doktorka Kotelnikova naglašava:

“Gledanje kroz vas je normalno za bebu do mesec dana, ali ne i za bebe od dva do tri meseca, koje aktivno počinju da prate objekte i mogu da se fokusiraju na njih. Gledanje kroz vas ili nedostatak praćenja u ovom uzrastu može da ukaže na probleme sa vidom”, ukazala je.

Pedijatrijska oftalmološkinja je rekla da u uzrastu od četiri do šest meseci, deca počinju da vide u tri dimenzije. Ovo im omogućava da odrede koliko je udaljen neki objekat. A onda počinju sa lakoćom da uzimaju igračke. U ovom uzrastu se najbolje mogu primetiti problemi sa vidom. Na primer, ako beba “žmiri”, gleda ispod obrva, okreće glavu kada gleda u predmet ispred sebe, su su obično znaci da ima problema sa vidom.

Tada se preporučuje da se kod deteta hitno proveri oštrina vida.

Tagovi:
Pročitajte još: