Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako da negujete bebinu kožu tokom zime: Jedan korak roditelji često zaboravljaju, a pravi veliku razliku!

Beba

Bebina koža je izuzetno nežna i mekana, i kao takva zahteva odgovarajuću negu. Izloženost određenim hemikalijama, veštačkim materijalima, ali i vremenskim uslovima može da učini dečju kožu suvom, grubom, ali i da dovede do pojave crvenila, perutanja kože i slično. U zimskim uslovima je posebno važno da se o bebinoj koži brine na adekvatan način, a ovi saveti će vam to olakšati.

Zaštitite kožu odećom

Bebe nemaju sasvim razvijen termoregulacioni sistem, zato je jako važno da se pobrinete da im ne bude ni previše toplo, ni hladno. Najbolje je da dete oblačite slojevito jer tako uvek možete po potrebi da dodate ili skinete sloj odeće.

Imajte na umu da kod beba može da se javi osip ukoliko ih previse ugrejete, a najčešće se pojavljuje na prevojima kože, piše sajt pedcenter.com.

Namažite bebine usne

Bebe dosta “balave”, što je posebno nezgodno u hladnijim danima jer koža lako ispuca na mestima gde je mokra. Da biste to sprečili, namažite bebi labelo prikladno za njegov uzrast pre nego što izađete napolje – to je korak koji roditelji često zaboravljaju, a može mnogo da pomogne.

Ne preterujte s kupanjem

Bebina koža je sklona sušenju, a preterano često kupanje će je samo dodatno isušiti. U redu je da kupate bebu jednom dnevno, ali pazite da voda ne bude pretopla, a takođe izbegavajte i proizvode koji sadrže parfeme i druge aditive jer sve to doprinosi isušivanju kože.

Koristite proizvode namenjene bebama

Pošto je bebina koža toliko nežna, važno je da se neguje najčistijim tj. najprirodnijim mogućim proizvodima. Većina proizvoda za negu odraslih ima sastojke koji mogu da iritiraju kožu vašeg mališana, ali i da izazovu alergije, pa je zato najbolje da koristite isključivo proizvode namenjene bebama.

Kremu za sunčanje koristite cele godine

Da, svi znamo koliko je leti važno da kožu mališana zaštitimo kremu sa SPF-om, ali zapravo bi ovu kremu trebalo koristiti cele godine. UV zraka ima i zimi, a posebno kada ima snega, zraci se odbijaju od snežnog pokrivača i mogu da izazovu čak i opekotine na koži.

Dakle, savet je da bebi tokom cele godine nanosite kremu za sunčanje, a ako vaše dete ima izrazito osetljivu kožu, najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom u vezi sa izborom proizvoda.

Hidrirajte bebinu kožu

Kao i odrasli, i neke bebe imaju suvu kožu koja zahteva hidrataciju. To podrazumeva svakodnevno mazanje odgovarajućim kremama, ali opet, savet je da birate proizvode koje ne sadrže mirise, boje i ostale dodatke koji mogu da iritiraju kožu.

Tagovi:
Pročitajte još: