Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako da objasnite detetu šta nije pravo prijateljstvo

Dečaci

Deca se često bune ako im branite da se sa nekim druže, uprkos tome što ispaštaju zbog tih drugara. A nekad je teško reći da li je drugar vašeg deteta prijatelj ili neprijatelj.

„Mala deca možda ne razumeju kako izgledaju zdrava prijateljstva ili čak ne shvataju da je prijateljstvo nezdravo“, objašnjava Mišel Riser, terapeut za mentalno zdravlje. „Za stariju decu, pritisak vršnjaka, želja da se uklope u grupe ili čak pritisak društvenih medija mogu da doprinesu da ostanu u nezdravim društvenim situacijama. Ako sumnjate da je vaše dete ili tinejdžer u nezdravom odnosu sa drugom decom, važno je da budete u stanju da prepoznate znakove i znate kako da intervenišete.

Da li je detetu potreban najbolji drug?

Svi žele da se osećaju kao da pripadaju, posebno deca i tinejdžeri. Zdravo prijateljstvo će pomoći vašem detetu da se oseća povezano sa svetom. U stvari, studije su pokazale da zdrava prijateljstva imaju pozitivan uticaj na opšte zdravlje i dobrobit.

Zdrava prijateljstva – i u detinjstvu i u adolescenciji – takođe mogu stvoriti okruženje u kojem deca mogu da razviju društvene odnose i izgrade svoje samopoštovanje. Ona takođe mogu biti izvor emocionalne podrške. Ali deca koja nemaju prijatelje iz detinjstva imaju skoro tri puta veću verovatnoću da će imati visok nivo depresije, anksioznosti i psihosomatskih tegoba i dva puta veću verovatnoću da će imati visok nivo agresije, hiperaktivnosti i nepažnje.

Prijateljstva su takođe ključna kada je u pitanju izgradnja osećaja pripadnosti i moralne podrške. U stvari, manje je verovatno da će deca koja imaju jak krug prijatelja postati meta maltretiranja nego deca koja su socijalno izolovana. Imati kvalitetna prijateljstva može čak imati i zaštitne faktore kada se pojave nezdrava prijateljstva ili situacije. Na primer, jedno istraživanje je pokazalo da provođenje više vremena sa drugarima tokom adolescencije može da zaštititi decu od kasnijeg osećaja društvene isključenosti.

Karakteristike zdravog prijateljstva

Tretiraju jedni druge kao jednake
Pošteni su i od poverenja
Poštuju granice jedni drugih
Slave uspehe jedni drugih
Zauzimaju se jedno za drugo
Podržavaju i druga prijateljstva
Razvijaju autentičnost
Uzdržavaju se od pritiska vršnjaka
Znaci nezdravog prijateljstva

Problemi nastaju kada su prijateljstva nezdrava. U ovim situacijama, prijateljstvo postaje više štetno nego što je korisno i može dovesti do toga da vaše dete iskusi brojne konfliktne emocije.

„Nezdrava prijateljstva mogu biti veoma štetna za decu, ali su često još štetnija za tinejdžere“, kaže Hejli Šafir, specijalista za mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti. „Tinejdžeri počinju da daju prioritet svom odnosu sa vršnjacima, više tokom srednje škole i podložniji su maltretiranju, pritisku vršnjaka i usvajanju negativnih navika i ponašanja u zavisnosti od toga sa kim provode vreme. Loši prijatelji takođe mogu da izazovu mnogo stresa i drame za decu i tinejdžere.” Ključ je, dakle, da budete u stanju da uočite znake nezdravog prijateljstva i pomognete svom detetu da se snađe u situaciji.

Evo nekoliko znakova da drugarstvo vašeg deteta može biti nezdravo.

Postoji neravnoteža moći

Zdrava prijateljstva podrazumevaju saradnju, ali ove karakteristike su retko prisutne u nezdravom odnosu. Umesto toga, verovatno ćete videti dete koji voli da bude glavno i da donosi sve odluke. Oni takođe mogu da pribegnu agresiji u odnosima kako bi postigli svoje ciljeve i dobili ono što žele. Ili, naprotiv, oni mogu uložiti malo truda u prijateljstvo i očekivati da vaše dete obavi sav posao.

„Dobra, zdrava prijateljstva su ona koja su obostrana“, kaže Šafir. „Dakle, prijateljstvo koje se čini jednostranim ili ima neravnotežu moći često je znak nezdravog prijateljstva. Na primer, ako je jedan drug jedini koji se trudi da dopre, pokrene planove ili pruži emocionalnu podršku, ovo je često loš znak.”

Neljubazno ili podlo ponašanje

Ponekad nezdrava prijateljstva uključuju zlobno ili neljubazno ponašanje. Na primer, drugar vašeg deteta može biti previše kritičan ili loše govori o drugima. On takođe može da se smeje i ismeva druge ljude zbog načina na koji se oblače, izgledaju ili ponašaju. Možda čak pribegne omalovažavanju i ismevanju vašeg deteta pred drugim ljudima ili da iskoristi njihovu velikodušnost i dobru volju.

Ako niste sigurni da li je prijatelj vašeg deteta neljubazan, pogledajte bliže kako se vaše dete ponaša kada je drugarj u blizini, kaže Niki Smit, nacionalno sertifikovani školski savetnik i menadžer savetodavne usluge za školu u Koloradu. Ove suptilne promene u izražavanju ili ponašanju vašeg deteta mogu da pruže više uvida nego što mislite.

„Ako se prijatelj stalno podsmeva, ogovara ili spušta vaše dete (čak i u šali), verovatno je dobra ideja da ga još jednom procenite kao drugara“, kaže Smit. “Obratite pažnju na držanje vašeg deteta kada je u blizini ovog prijatelja. Da li se menja? Da li se drugar ikada izvinjava? Ako ne, to bi mogao biti pokazatelj da ovo prijateljstvo nije od obostrane koristi.”

Stalna drama

Prema Smitu, drama je skoro uvek znak nezdravog prijateljstva. U takvim situacijama uvek se čini da se nešto dramatično dešava. Na primer, drugar može da deli privatne informacije, širi glasine ili direktno laže vašem detetu. Može da pokuša da emocionalno manipuliše vašim detetom ili koristi osećaj krivice i durenje da bi dobio ono što želi.

„Ako se vaše dete i njihov prijatelj uvek svađaju ili se čini da između njih dvoje uvek postoji drama, to je znak nezdravog prijateljstva“, kaže Smit. „Ili, ako je prijatelj vašeg deteta stalno ljubomoran na svoje druge drugare ili pokušava da prisvaja vreme vašeg deteta, to može biti pokazatelj da je njihovo prijateljstvo nezdravo.

Ljubomora i nadmetanje

Ljubomora je često prisutna u nezdravim prijateljstvima. Bilo da je u pitanju zavist zbog nove igračke ili ljubomora na drugog prijatelja, nezdrava drugarstva retko daju podršku i ohrabruju. Umesto da pokušavaju da slave uspehe jedni drugih, često postoji nit takmičenja. „Kada je drugar ljubomoran na uspehe drugih, izgled, stvari ili druge prijatelje, to može biti znak nezdravog odnosa“, kaže Riser.

Socijalna isključenost ili izolacija

Mnogo puta će nezdravo prijateljstvo uključivati društvenu isključenost ili izolaciju. Drugim rečima, prijatelj vašeg deteta može da zahteva da vaše dete provodi vreme samo sa njima ili da isključuje druge iz grupe.

„Jedno od najtoksičnijih ponašanja u društvenim krugovima je kada deca isključuju druge iz grupe i ubeđuju vaše dete da i ono isto postupa“, kaže Riser. Ako vaše dete odluči da ne posveti sve svoje vreme i energiju ovom prijatelju, on može da se naljutii čak pokuša da izoluje vaše dete. Ova izolacija, zauzvrat, može dovesti do gubitka samopoštovanja i samopouzdanja, uticati na njihove ocene, pa čak i izazvati anksioznost i depresiju, objašnjava Riser.

Kontrola ponašanja

Ponekad kada je dete uključeno u kontrolisano, toksično ili jednostrano prijateljstvo, primetićete promene u samopouzdanju vašeg deteta. Može odjednom postati rezervisanije i pokušavaće da sakrije svoje talente. Ili, može izgledati neodlučno i gledati prvo u druga pre nego što donese odluku.

„Promena samopoštovanja ili samopouzdanja vašeg deteta može biti rani znak upozorenja da se nešto dešava u prijateljstvima i društvenim krugovima vašeg deteta“, kaže Riser.

U ovim situacijama, Riser predlaže da ohrabrite svoje dete da provodi vreme sa prijateljima koji ga podržavaju. Ponekad je najbolja stvar koju vaše dete može da uradi jeste da svoju energiju i vreme usmeri na zdravije odnose, kaže ona.

Kršenje pravila

Ponekad deca razvijaju drugarstva sa drugima koji su grubi prema odraslima, vole da rizikuju i učestvuju u problematičnom ponašanju. Iako vaše dete u početku možda neće da se pridržava toga, provodi mnogo vremena sa decom koja krše pravila ili prkose autoritetu možda neće uvek odoleti.
„Prijatelji koji često krše pravila i upadaju u nevolje sa roditeljima ili nastavnicima mogu da utiču na vaše dete da samo krši pravila“, kaže Riser.

Daje vam loš osećaj

Ako se osećate neprijatno zbog prijateljstva vašeg deteta, ali ne možete da kažete šta nije u redu, Smit kaže da obratite pažnju na ta osećanja. Možda vam govore nešto što još nije isplivalo na površinu.

„Kao roditelj, mislim da je važno verovati svom osećaju iz stomaka“, kaže ona. “Ako kada je taj prijatelj u blizini, osećate se nelagodno ili se u vama dižu male crvene zastavice, trebalo bi da obratite pažnju i dalje istražite ta osećanja.”

Šta možete da učinite

Ako je vaše dete razvilo nezdravo prijateljstvo, ohrabrite ga da razmisli šta mu tu ne prija. Pojačajte ideju da veza sa prijateljem koji se prema njemu ne odnosi sa ljubaznošću i poštovanjem može da izazovei mnogo stresa i bola. Ali budite spremni na otpor. Ponekad je deci teško da se odvoje od nekoga sa kim se osećaju povezanim. Takođe će im možda trebati neko vreme da razviju druga drugarstva. Zato budite strpljivi.

Tagovi:
Pročitajte još: