fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kako da očistite lice, podmladite kožu i izbegnete crvenilo

Nega lica

“Koža na licu mi najgore izgleda tokom zime. U januaru mi je ten sve suvlji, tekstura postaje gruba, pore zapušene, a izbijaju mi i bubuljice.”

Ovako svoje muke opisuje Grejs Dej, koja se i sama bavi kozmetikom. Kad čitav njen kućni arsenal sredstava i uređaja za negu kože više ne pomaže, zna da je trenutak za ozbiljniji zahvat.

“Pre nego što dođe proleće, treba resetovati kožu, a to je najbolje učiniti hemijskim pilingom”, kaže Grejs. Zima je najbolji period za ovakav tretman, jer je posle njega koža osetljivija na sunčeve zrake. Oni su u januaru blaži, a najčešće i manje vremena provodimo na otvorenom.

Blage hemijske pilinge možete obaviti i kod kuće, ali one koje prodiru u dublje slojeve je bolje da vam uradi stručno lice u kozmetičkom salonu ili dermatološkoj klinici.

“Vrstu pilinga biramo prema svakom konkretnom klijentu, tipu kože i trenutnom stanju”, objasila je Karolina Tinker, iz Klinike “Terapi”, gde je Grejs došla na tretman. Pošto su njeni glavni problemi bili nečista i suva koža, za nju je odabran piling glikolnom kiselinom.

Druge opcije su salicilna kiselina, vitamin C i razni enzimi, pa se tretman prilagođava potrebama svakog klijenta ponaosob. U slučaju akni, fleka na koži ili ožiljaka od akni, koriste se jače kiseline koje će imati i intenzivniji efekat.

Grejs je osetila samo blago peckanje tokom pilinga glikolnom kiselinom. Pojavilo joj se crvenilo samo u regiji nosa, gde joj je koža posebno osetljiva. Dan nakon pilinga bilo je ljuštenja, ali se već dva dana kasnije ten ujednačio.

“Prvi put kad sam išla na hemijski piling, oduševila sam se rezultatom”, kaže ona. “Od tada, svake godine odem na tretman u januaru – koža mi bude svetlija, sija se i bolje reaguje na preparate za negu.”

Priprema za hemijski piling je veoma važna. Potrebno je da nedelju dana ranije prestanete sa korišćenjem retinola i intenzivno hidrirate kožu. Ako želite intenzivne efekte, možete sami da počnete sa kućnim preparatima sa glikokolnom kiselinom – na primer, tonikom.

Posle pilinga, važno je da se ne šminkate 48 sati i izbegavajte da često dotičete lice. Ne stavljajte retinol ni vitamin C još nekoliko dana i negujte kožu hidrantnim kremama.

Tagovi:
Pročitajte još: