Kako da odaberete knjigu za vašeg osnovca

Kada biraju knjige, osnovci posežu za avanturističkim i duhovitim romanima, bilo da su oni smešteni u realni svet bilo u neki od izmišljenih svetova.

Dugo očekivani letnji raspust je uveliko u toku – vreme rezervisano za odmor i zabavu.

Jedna od aktivnosti koje mogu biti odličan način provođenja slobodnog vremena jeste čitanje. Brojne studije ističu važnost čitanja tokom letnjeg raspusta – pored toga što donosi zabavu i uživanje, ono je važno za održavanje čitalačkih veština stečenih tokom školske godine, ali i za razvijanje vokabulara, pismenosti i za podsticanje dečje kreativnosti i mašte.

Ono što je bitno jeste da dete motivišete na čitanje – kroz lični primer ili kroz zajedničku posetu biblioteci ili knjižari, gde dete može i samo da odabere knjigu koja mu se dopada.

Kada biraju knjige, osnovci posežu za avanturističkim i duhovitim romanima, bilo da su oni smešteni u realni svet bilo u neki od izmišljenih svetova.

Ovom prilikom izdvajamo pet romana za mlađe osnovce koji bi mogli da budu zanimljivo štivo ove jeseni:

 1. Tajni kulinarski klub
  Napisala Lorel Remington

O čemu se radi: Dvanaestogodišnja Skarlet je česta tema popularnog bloga koji piše njena mama – što doprinosi brojnim problemima i ismevanju s kojima se devojčica susreće u školi. Kada je jedne večeri zalutala u fantastičnu kuhinju njene starije komšinice, Skarlet je pronašla savršen kutak za beg u kome se rodila ideja o formiranju Tajnog kulinarskog kluba…

Zašto da pročitaš: Tajni kulinarski klub je zabavan i savremen roman u kojem Skarlet sa svojim drugaricama i dečkom koji joj se sviđa postepeno, pomoću kuvanja, otkriva savršene tajne sastojke za prijateljstvo, porodicu i ljubav.

Ova knjiga pobedila je na konkursu za najbolji roman koji je 2015. godine organizovala britanska izdavačka kuća Chicken House u saradnji s magazinom Times.

 1. Nevaljalci
  Napisao Miloš Kratohvil

O čemu se radi: Mihal i Filip, učenici trećeg razreda, prijatelji su na život i smrt. Imaju dobro srce, pa ako im se učini da je nekome iz njihove okoline potrebna pomoć, odmah se bacaju na posao. Nažalost, sav Mihalov i Filipov trud uvek padne u vodu, pa umesto pohvala sa svih strana – pljušte opomene!

Zašto da pročitaš: Duhovita i dinamična priča o avanturama dvojice nerazdvojnih drugara prva je knjiga u jednom od najpopularnijih čeških serijala za decu.

Nakon velikog uspeha Nevaljalaca Kreativni centar najavio je objavljivanje i druge knjige o ovim nestašnim dečacima – romana Duholovci, u kojem Filip i Mihal kreću u potragu za zelenim duhom za koga veruju da opseda njihovu školu.

 1. Pokvarni dom
  Napisala Daniela Fišerova

O čemu se radi: Zamislite nesvakidašnji dom za decu – pokvarni dom – u kojem zloglasna upravnica Zloberta poslušnu decu prevaspitava u hulje i pokvarenjake. Prvi polaznici ove neobične škole jesu devojčica koja izgleda kao drvo, nekoliko hiperaktivnih patuljaka, beba Babaroge (koja zna i karate) i jedan mali đavo, a u ovom zanimljivom romanu pratimo njihove avanture i pokušaje da nadmudre opasnu Zlobertu.

Zašto da pročitaš: Deci će ova knjiga biti zanimljiva zbog dogodovština neobičnih stvorenja koje je autorka opisala, kao i zbog neočekivane teme – priče o mestu koje kvari dobru decu.

Maštovit i zabavan roman o stanovnicima Pokvarnog doma i strašnoj upravnici Zloberti proglašen je 2014. godine za najbolju knjigu za decu na češkom jeziku.

 1. Loranga ima preča posla
  Napisala Barbru Lindgren

O čemu se radi: Loranga ima preča posla roman je o članovima četiri generacije jedne neuobičajene porodiceLoranga je neobičan otac koji uvek želi da se takmiči i da po svaku cenu pobedi svog jadnog sina Masarina. Na njihovom imanju živi i Dartanjan, Lorangin tata, koji se svakog jutra budi kao neka nova ličnost – jednog dana je vodoinstalater, drugog dana Jelensko Stopalo… Na vrhu jednog bora u šumi živi i Dartanjanov deda, koji je toliko star da može da jede samo semenke i da kuka kao kukavica. A tu je i žirafa koja spava na đubrištu s glavom u staroj konzervi, a kad ne spava, jede sve ono na šta naiđe…

Zašto da pročitaš: Autorka ovog romana je čuvena švedska spisateljica Barbru Lindgren, dobitnica jedne od najvažnijih svetskih nagrada za dečju književnost – Astrid Lindgren Memorial Award. U ovom maštovitom i smešnom romanu ona nas vodi kroz dogodovštine članova ove šašave porodice, sagledavajući svet ovih junaka na način blizak deci.

 1. Konj u čizmicama
  Napisao Žef Arts

O čemu se radi: Fika je na poklon dobila konja. I to ne bilo kakvog konja! To je pravi islandski poni, koji je nekada radio u cirkusu. Tata i mama se ne slažu s tim da ona zadrži Lasea, jer u njihovom malom dvorištu uopšte nema mesta za cirkuskog konja. Uz sve to, tog konjića traži i jedan stari klovn koji želi da povrati svoju slavu. Fika je, međutim, obećala prijateljici Olgi da će se brinuti o Laseu i učiniće sve da ga zadrži…

Zašto da pročitaš: Ovaj nežni roman dopašće se svima koji vole životinje i brinu o njima. Posebno je zanimljivo to da je i autor ove knjige veliki ljubitelj životinja – sa suprugom i troje dece živi na malom seoskom imanju u Belgiji.

Izvor: Detinjarije.com