Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako da pomognete detetu da se bolje koncentriše? Neka usmeri energiju na važne stvari – 6 saveta trenera karatea

Dete čita

Deca su izvor živahnosti, razigranosti i stalne želje za “akcijom”. Jedna od najvećih grešaka koju možemo napraviti jeste da im stanemo na put. Ono što je potrebno jeste usmeriti tu energiju, tačnije, pomoći im da nauče da se skoncentrišu kada je to potrebno.

Na koje sve načine možemo da pomognemo detetu da poboljša koncentraciju, otkriva nam NatašaSredojević, trener karatea:

1. Omogućite im mirno okruženje. Buka i glasna muzika ometaju koncentarciju, jer odvlače pažnju i stvaraju haos u mislima, glavi, pa i emocijama. Nasuprot tome, tišina i mir pospešuju kapacitet deteta da se usredsredi na određenu stvar.

2. Udaljite ekrane. Dokazano je da plava svetlost ekrana remeti pažnju i san, kao i sam razvoj mozga i vida. Prve posledice prevelikog korišcenja ekrana mogu se videti u manjku pažnje, ali to dalje ide do oslabljenog vida, nepravilnog drzanja, bolova u leđima i vratu, pa sve do bolesti zavisnosti.

3. Nađite pogodne igre. Kada zabranimo ekrane, postoje alternative koje ce upotpuniti slobodno vreme, a istovremeno biti korisne. Bojenje, puzle, društvene igre, crtanje i čitanje su samo neke od aktivnosti koje pospešuju koncentraciju. Nađite ono što odgovara vašem detetu, započnite igru zajedno i gledajte kako se njihova paznja razvija.

4. San. Dobar san igra jednu od najvažnijih uloga za razvoj mozga. Umoran mozak jednostavno nema potreban kapacitet za pažnju.

5. Fizička aktivnost. Sportovi doprinose sveukupnom psiho-fizičkom razvoju deteta. Kako je svaki trener usmeren na napredovanje, tako će i dete naučiti da usmeri svoje navike i svoju pažnju na učenje. Razviće sposobnost da se usredsredi na neki cilj i da polako stvara taktike koje će ga dovesti do tog cilja. Na duge staze, ovo poboljšava generalno koncentraciju.

6. Redovne pauze i isecakni zadaci. U kombinaciji sa ovim, učimo ih da prave redovne pauze. Pauza od 5 do 10 minuta na svakih 45 minuta je nešto što bi tinejdžeru trebalo da odgovara. Mlađoj deci pauze treba da budu učestalije, jer je njihova snaga pažnje još u razvoju.

Pamćenje i koncetracija su pitanje treninga, ponavljanja i vežbanja. Dete koje sada ima problem sa pažnjom može, sa ovim tehnikama i navikama, vrlo brzo da poboljša koncentraciju. Neka ovo za njih bude igra, ne stvarajte pritisak jer to može imati kontra efekat.

Tagovi:
Pročitajte još: