fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kako da pravilno negujete masnu kožu: Saveti za lepu i čistu kožu

Nega lica

Kako da pravilno negujete masnu kožu: Koje su njene karakteristike?

Vlasnici masne i mešovite kože pate od sjaja, osipa i raznih upala koje izaziva prljavština iz zagađenog vazduha. Ovaj tip kože se naziva masnim, a može biti i kombinovani tip kože uz prisustvo upaljenih područja. Masna koža bez upale je zdrava sa dermatološkog stanovišta. Nju karakteriše povećana proizvodnja sebuma. Lojne zvezde se šire, začepljuju i pojaviljuju se takozvani komedoni (crne tačke). Ako istovremeno osetite i zatezanje nakon pranja lica, to znači i da lipidna barijera oštećena agresivnim sredstvima. To ne znači da koža nije masna, već da joj nedostaju ceramidi koji su zaduženi za stvaranje zaštitnog sloja na površini kože.

Ukoliko na koži ima mnogo upalnih procesa onda bi trebalo da se konsultujete sa dermatologom. On će vam ispisati pravilan tretman. Takva koža zahteva povećanu pažnju i stalno praćenje. Ipak, i sama masna koža, čak i ako nema osipa, zahteva posebnu negu. Glavni nedostaci masne i problematične kože su:

Masni sjaj
Crne tačke (komedoni)
Neujednačena struktura kože, hrapavost
Proširene pore
Upalni procesi na koži
Kongestivne plavičaste tačke
Ožiljci
Rutina nege masne kože?

Jutarnja rutina

Pranje
Sredstvo za čišćenje lica treba da bude lagane strukture, u obliku pene ili gela. Trebalo bi da sadrži i antiinflamatorne komponente. Proizvod treba nežno umasirati u kožu i potom isprati sa puno vode.
Toniranje
Uzmite pamučnu podlogu navlaženu tonikom i losionom i temeljno obrišite lice. Cilj ovog postupka jeste da uklonite ostatke sredstva za čišćenje, da tonirate kožu i normalizujete pH ravnotežu nakon čišćenja. Ne zaboravite da ih treba nanositi na čistu kožu. Tonici za masnu kožu mogu takođe sadržati i antiinflamatorne i apsorbujuće komponente.
Zaštita
Cilj ovog dela procesa jeste da se stvori zaštitni sloj od štetnih uticaja i spoljašnjih faktora. Kreme pogodne za masnu kožu su one koje imaju sebostatička, matirajuća i upijajuća svojstva. Takođe, uzmite u obzir i faktor zaštite od sunca koji može biti sastojak neke od krema ili
Večernja rutina

Sredstvo za uklanjanje šminke
Kada je u pitanju uklanjanje šminke obavezno sa konsultujte sa kozmetologom koje sredstvo bi bilo najbolje kada je u pitanju masna koža. Naravno, razna ulja ne dolaze u obzir, ali pripazite na agresivne sastojke u ovim sredstvima.
Pranje lica
Ponovite sve na isti način kao i u jutarnjoj rutini.
Dubinsko čišćenje
Dubinsko čišćenje masne kože treba ponavljati 1-3 put nedeljno. Za ovo vam je prvi pomoćnik piling. Treba da birate nežne pilinge sa finim abrazivnim česticama kako biste izbegli mikropukotine. Cilj je čišćenje izvoda kanala lojnih žlezda. Ukoliko imate upalne procese na koži, nemojte koristiti pilinge bez dogovora sa dermatologom.
Dakle, ovih nekoliko saveta će vam pomoći u tome kako da pravilno negujete masnu kožu. Ipak zapamtite, ukoliko imate upalne procese na koži nikako ih nemojte samostalno rešavati već se obratite dermatologu za pomoć.

Tagovi:
Pročitajte još: