Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako da razlikujte boginje: Svaka vrsta ima karakterističnu ospu, a ova je najopasnija za malu decu

Osip

Roditelje su često u panici jer ne znaju da li je osip koji se pojavio na telu deteta znak pojave morbila, rubeola ili varičela, evo kako da razlikujete.

Boginje su virusno oboljenje, karakteristično po osipu ali i drugim simptomima. Spadaju u grupu zaraznih bolesti, brzo se šire posebno u vrtićkim kolektivima, zato u tom uzrastu deca najviše oboljevaju. Od boginja mogu da obole i odrasli, ukoliko nisu preležali bolest i na taj način stekli imunitet, međutim lekari ističu da u tom slučaju simptomi mogu da budu izraženiji i da oporavak mnogo duže traje.

Najpoznatije vrste boginja su male boginje – morbili, ovčije boginje – varičele i rubeole.

Po učestalosti i težini komplikacija, najopasnije su male boginje, odnosno morbili od kojih je u svetu zabeležen i najveći broj smrtnih slučajeva. Male boginje razlikuju se od ovčijih boginja i rubeole po periodu inkubacije, simptomima koji prate i po samom karakterističnom osipu koji je sličniji rubeoli nego ovčijim boginjama.

Razlikovanje malih bolginja od varičela (ovčijih boginja)

Od ovčijih boginja male boginje se razlikuju najviše po karakterističnoj ospi pa je na sam pogled kože obolelog lako razlikovati ova dva oboljenja.

Dok je ospa kod malih boginja makulopapulozna (koža je prekrivena sitnim crvenim tačkicama) i najčešće se prvobitna javlja iza ušiju nakon čega se spušta na donje delove tela,kod varičele, ospa se nakon pojave na licu spušta na trup gde je najizraženija i prolazi kroz više različitih stadijuma: makula, papula, vezikula i krusta.

Razlikovanje malih boginja od rubeola

Dok je rubeola uglavnom blaga infekcija gde 50 osto slučajeva prolazi bez klinički izraženih tegoba, sa diskretno prisutnim osipom koji se često previdi, kod morbila dominira ospa koja je makulopapularna i koja se prvo javlja na licu da bi se u naredna tri dana spustila na celo telo. Dodatno, osip kod rubeole može da bude praćen svrabom, što nije slučaj kod morbila.

Ono što jeste prisutno kod rubeole, a što ne karakteriše kliničku sliku morbila je otok subokcipitalnih limfnih žlezda, kao i žlezda smeštenih iza ušnih školjki i u predelu vrata obolele osobe.Takođe kod rubeola infekcije mogu da budu prisutni i bolovi u zglobovima, koji su češći kod žena starijeg uzrasta, a retko su prisutni kod male dece i muškaraca.

Lečenje

Lečenje boginja je jednostavno, potrebno je mirovanje pre svega zbog komplikacija bolesti. Takođe je potrebna izolacija deteta, zato što su u tom periodu visoko infektivna i mogu da zaraze druge osobe. Kod varičele je izolacija najmanje nedelju dana, do otpadanja krasti. Kod malih boginja je dete infektivno 5 dana pre i 5 dana posle izbijanja ospe.

U prvim danima je zbog povišene temperature potrebna primena antipiretika koji snižavaju temperaturu. Od koristi mogu biti različiti rastvori, koji se nanose na promene, da bi se promene što pre sasušile i nastale kraste, to najviše važi za varičelu. S obzirom da je kod varičele izbijanje ospe praćeno svrabom, u prvim danima izbijanja ospe je potrebna primena antihistaminika koji smanjuju svrab.

Komplikacije

U težim slučajevima, kada postoje komplikacije sve tri vrste boginja, preporučuju se antivirusni lekovi, koje sprečavaju dalju replikaciju virusa i time širenje bolesti. Komplikacije su retke kod varičela, najčešće su bakterijske infekcije kože zbog češanja usled svraba, posle kojih mogu nastati ožiljci. Retko se kod varičele može se javiti zapaljenje pluća (pneumonia) ili zapaljenje mozga (encefalitis).

Za razliku od toga, kod mališana do pete godine života, ukoliko obole od malih boginja se u 30% slučajeva javljaju komplikacije, koje su vrlo ozbiljne, od zapaljenja uva koje može da dovede do nagluvosti, do zapaljenja pluća i na kraju do zapaljenja mozga i moždanih ovojnica (meningoencefalitisa), koje vrlo često dovodi do smrtnog ishoda. Komplikacije rubeole mogu biti zapaljenje zglobova (artritis), zapaljenje testisa (orhitis), koji kasnije tokom života može dovesti do steriliteta ili retko zapaljenje mozga (encefalitis) Ukoliko u toku trudnoće dođe do infekcije rubela virusom, nastaje kongenitalni rubela sindrom, koji može dovesti do malformacija ploda ili pobačaja.

Tagovi:
Pročitajte još: