fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kako da saznate od deteta ono o čemu obično ne priča: 5 načina da ga navedete da vam se otvori i kaže svoje tajne

Razgovor

Ne znaju sva deca da podele svoje emocije i iskustva, ali je važno da roditelji znaju šta se dešava sa njima kako bi im pomogli, objasnili sve što ih buni ili zabrinjava i tako dalje. Dobra vest je da postoje jednostavni načini koji roditeljima mogu da pomognu da razgovaraju i na razigran način saznaju šta dete zaista misli i šta ga brine.

1. Izgradite poverenje

Budite otvoreni, uvek podržite svoje dete kako bi se osećalo prijatno kada govori o bilo kojoj temi. Pokušajte da stvorite atmosferu bez osuđivanja ili kritike kako bi ono osećalo da može da priča o svojim mislima i osećanjima bez straha.

2. Naučite kako da postavljate otvorena pitanja

Umesto da direktno pitate dete o određenoj situaciji ili problemu, postavljajte otvorena pitanja koja mu omogućavaju da slobodno izrazi svoje misli i osećanja. Na primer, umesto da kažete: “Šta se desilo u školi?”, postavite pitanje: “Kakav ti je bio dan u školi? Šta ti se dopalo, a šta ne?”

3. Postepeno dublje ulazite u razgovor

Počnite sa površnim temama i postepeno pređite na ličnija i važnija pitanja. Ovo će pomoći vašem detetu da se oseća prijatno i spremno da razgovara o težim stvarima.

4. Aktivno slušajte

Posvetite svom detetu punu pažnju kada govori. Pokažite da ste zainteresovani za njegovo mišljenje i osećanja tako što ćete postavljati “pojašnjavajuća” pitanja i ponavljati njegove reči kako biste pokazali da ga slušate i razumete.

5. Kreativni metod

Nekoj deci može da bude teško da govore o svojim osećanjima i mislima. U takvim slučajevima možete ga zamoliti da nacrta situaciju, odigra je ili čak sebi napiše pismo. Takođe možete da koristite metod nedovršenih pitanja, i to u obliku igre. Vi započnete rečenicu, a dete je brzo završi. Zatim se možete prebaciti tako da dete postavlja pitanja.

Dobri primeri

Evo nekoliko primera kako da započnete razgovor sa detetom, a da ga navedete da vam pruži potrebne informacije:

Volim kada mama (tata, baka, sestra, bilo ko)…
Ne volim kada mama (ili bilo ko drugi)…
Bojim se kada…
Tužan sam kada…
Želim da plačem kada…
Kada me grde, ja…
Srećan sam kada…
Ono što volim kod mojih prijatelja je…
Ne volim kada moji prijatelji…
Sanjam o…

Tagovi:
Pročitajte još: