Kako da se izborite sa ginekološkim problemima?

Savremeni način života je doveo do činjenice da nema žene koja nema nekih ginekoloških problema. Nezdrava   ishrana, ubrzan i stresan način života su svakako glavni pokretač   svih nepravilnosti u radu našeg organizma, ali mnogo veće posledice nastaju ignorisanjem signala koje nam telo šalje. Postoje simptomi koje nikako ne smemo ignorisati, a sa druge strane mnoge teške bolesti se mogu razvijati bez ikakvih pokazatelja, te je stoga preventivni i redovni ginekološki pregled od izuzetne važnosti.

Koje su najčešći ginekološki problemi i njihovi simptomi?

Vaginalne infekcije

Vaginalne infekcije su najčešće neprijatnosti sa kojima se mnoge žene susreću tokom celog reproduktivnog perioda. Svrab, crvenilo, peckanje i promena u vaginalnom sekretu karakterišu infekcije poput hlamidije, kandide, trihomonasa i gonokoka, dok papiloma virus često ne pokazuje nikakve simptome, pa se njegovo prisustvo otkriva tek prilikom ginekološkog pregleda. Nelečene infekcije mogu dovesti do problema sa začećem,  a u težim slučajevima i do steriliteta. Infekcija   humanim papiloma virusom je jedan od sigurnih faktora rizika za nastanak karcinoma grlića materice.

Ciste na jajnicima i sindrom policističnih jajnika

Procenjuje se da se svaka četvrta žena, u periodu od puberteta do menopauze, suočava sa ovim problemom. Sindrom policističnih jajnika predstavlja izuzetno kompleksno oboljenje sa simptomima poput pojačane maljavosti, akni, neredovnog menstrualnog ciklusa, povećanja telesne težine.

Bolovi i probadanje u donjem delu leđa i u predelu stomaka su često znak cista na jajnicima koje mogu biti benigne ili maligne ili pak endometriotične ciste   koje su   čest uzrok infertiliteta kod zena.

Miomi i polipi enometrijuma

Miomi su dobroćudni tumori  mišićnog tkiva materice . Dijagnostikuju se kod svake četrvte zene Obično su uzrok obilnih i produženih  menstrualnih krvarenja. Ponekad   mogu   zbog lokalzacije   dati pojačani nagon za mokrenjem, bolan polni odnos . Zavisno od lokalizacije mogu   biti uzrok nemogućnosti začeća.

Endometrijalni polipi su bujanje sluznice materice i u najvećem broju slučajeva su benigne prirode   sem ako se jave u meno ili postmenopauzi kada mogu imati   maligni potencijal. Uzrok su neplodnosti   kod mladjih žena   te je svakako neophodno   ukloniti ih pre planiranja trudnoće , preporuka  je uraditi histeroskopskom   metodom.

Endometrioza – često stanje, u kojem tkivo endometrijuma (unutrašnjeg sloja materice), umesto unutar materice, raste izvan nje (najčešće na jajnicima ili jajovodima). Simptomi  endometrioze su  bol tokom seksualnog odnosa, jaki bolovi u trbuhu I vrlo je često  uzrok   steriliteta. Rešava se uglavnom operativnim putem –LAPAROSKOPIJOM.

Kako da se izborite sa ginekološkim problemima?

Redovne kontrole i posete ginekologu – izuzetno mali procenat žena u Srbiji odlazi na preventivni pregled kod ginekologa. Upravo zbog ove činjenice, imamo jednu od najviših stopa obolelih od raka grlića materice u Evropi.

Promenite način života – zdrav način života je sigurno vaš najbolji saveznik kako za ublaž avanje ginekoloških problema, tako i za celokupno stanje organizma. Ukoliko imate česte vaginalne infekcije trebalo bi da iz ishrane izbacite ili bar svedete na minimum namirnice koje sadrže šećer, kofein, kao i mlečne proizvode, orašaste plodove i crveno meso.

Operacija bez reza – ukoliko Vaše stanje zahteva hiruršku intervenciju, nemojte paničiti, jer se i kod nas danas radi tzv. jednodneva hirurgija (laparoskopske ilihisteroskopske operacije).  Endoskopske operacije su konforne za pacijente , oporavak je značajno kraći   a većina operacija može da se završi na ovaj način.    

Naravno postoje i  stanja gde ovaj vid operativnog lečenja nije moguće primeniti te se tada pristupa klasičnom operatiivnom lečenju

Iako su ginekološki pregledi i kontrole za većinu žena neprijatni, oni su neophodni deo pravilne brige o zdravlju. Uz HBC karticu svako može sebi da priušti kvalitetan i zdrav život, tako da ostaje na Vama da odlučite kada ćete svoje zdravlje da stavite na prvo mesto. Jer zapamtite, svaka bolest je izlečiva ukoliko se na vreme otkrije!

Preuzeto: Stetoskop.info