Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako da sprečite da dete postane izbirljivo: Saveti nutricionistkinje spasiće vas muka

Teranje deteta da jede

Kada dete počne da jede čvrstu hranu, većina roditelja bude u nekom grču šta ako bude izbirljivo i da li je moguće to sprečiti. Naravno, potrebno je neko vreme da se dete navikne na nove ukuse, a što se tiče izbirljivosti, nutricionistkinja Šarlot Stirling-Rid koja je stručnjak za ishranu odojčadi i dece dala je top savete kako to da sprečite.

Kako sprečiti izbirljivost dece prema hrani

Normalno je da mala deca prolaze kroz razne faze kada je u pitanju hrana. To je zapravo sasvim uobičajeno u procesu navikavanja na novu hranu. Štaviše, prema nekim istraživanjima, čak 50 odsto dece u određenom periodu bude izbirljivo, ali roditelji mogu da pomognu mališanima da ta faza bude što kraća uz par jednostavnih trikova.

Budite smireni kada je dete izbirljivo

Sasvim je očekivano da će deca “namišljati” za neke obroke, a ponekad to može da potraje danima ili nedeljama. Mnogo toga utiče na apetite deteta, uključujući i to da li je potpuno zdravo, kako je spavalo, da li mu niču zubi, kakvo je okruženje…

Kada je dete izbirljivo, roditelji odmah pomisle da nešto treba menjaju, bilo rutinu ili hranu koju nude mališanu. Međutim, najbolje je da pokušate da ostanete smireni prihvatite da je to samo dan ili nedelja i potražite razloge koji se možda kriju iza toga.

Budite uzor

Pokušajte da budete dobar uzor detetu, jedite pred njim, poštujući to što ono ne želi da jede. Pritisak na mališane da jedu neku određenu hranu može da ima sasvim suprotan efekat, piše everymum.ie.

Ako želite da vaše dete lepo jede, najbolje što možete da uradite je da jedete raznovrsnu i zdravu hranu pred njim jer mališani uče gledajući svoje roditelje.

Ne koristite se taktikama

To je važno, kaže nutricionistkinja, jer želite da se dete oseća da je prevareno da nešto pojede – zbog toga bi mogli da se osećaju kao da ta određena hrana nije nešto što bi trebalo da jedu.

U prvom periodu uvođenja čvrste hrane, mnogo toga zavisi od poverenja, zato korišćenje aviončića i drugih igračaka, televizije ili igrica kako biste bebi ubacili nešto u usta zapravo nije od pomoći, već može da stvori loše navike kojih je teško otarasiti se.

Umesto toga, poštujte apetit deteta i držite se preporuke – vi odlučujete šta dete jede, a ono odlučuje koliko.

Neka obroci budu prijatni

Ako deca žele da budu deo porodičnog obroka jer je to zabavno, mnogo su veće šanse da će uživati u tom obroku i hrani. Da bi dete jelo “sve”, važno je da ga naučite da uživa u hrani, u samom procesu jedenja i zajedničkim obrocima.

Možda zvuči kao ozbiljan trud, ali zapravo nije, već su zajednički obroci zabavan način da provedete vreme zajedno, pričajući, smejući se i upoznajući jedni druge, a ponekad može da prija i neka opuštajuća muzika, kaže nutricionistkinja.

Ponudite raznoliku hranu

Ponekad roditelji upadnu u zamku, pa detetu nude samo namirnice koje lepo prihvata, ali to zapravo može da ga ohrabri da i dalje odbija neku drugu hranu. Deca lakše prihvataju ono što im je poznato, zato je važno da što više vide, dodiruju i mirišu hranu, kao i da vide vas kako jedete, jer će im to sve namirnice učiniti “poznatijim”.

Nutricionistkinja ističe da ako im nudite raznovrsno voće i povrće, razne vrste ugljenih hidrata (hleb, testeninu, pirinač, kinou itd.) i raznovrsne proteine (pasulj, sočiva, meso, ribu), veće su šanse da će prihvatiti i jesti raznoliku hranu kako odrastaju.

Tagovi:
Pročitajte još: