Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako deca gube jednu noć sna nedeljno zbog društvenih mreža

Dete i telefon

Čak 70% dece mlađe od 12 godina koristi društvene mreže bar četiri sata dnevno.

Deca mlađa od 12 godina možda gube ekvivalent jedne noći sna svake nedelje zbog prekomerne upotrebe društvenih mreža, sugeriše nova studija.

Skoro 70% od 60 dece mlađe od 12 godina, koje je ispitivao Univerzitet De Montfort u Lesteru, reklo je da koristi društvene mreže četiri sata dnevno ili više, a dve trećine je reklo da je koristilo aplikacije socijalnih mreža dva sata pre spavanja. Studija je takođe otkrila da se 12,5% ispitane dece budilo noću ne bi li proverilo svoja obaveštenja.

Profesor psihologije Džon Šo, koji je vodio studiju, rekao je da bi deca trebalo da spavaju između devet i 11 sati, ali ispitanici su izjavili da spavaju u proseku 8,7 sati noću.

“Strah od propuštanja, koji pokreću društvene mreže, direktno utiče na njihov san. Oni žele da znaju šta njihovi prijatelji rade, a ako niste na mreži kada se nešto dešava, to znači da ne učestvujete u tome”, kaže Šo. “To može biti začarani krug. Ako ste anksiozni, veća je verovatnoća da ćete biti na društvenim mrežama, a kao rezultat toga – još više ste anksiozni – i gledate u nešto što vas stimuliše i odlaže san”.

TikTok je najrasprostranjeniji među decom, a 90% ispitanika je reklo da koristi aplikaciju. Snapchat je koristilo 84%, dok je nešto više od polovine ispitane dece reklo da koristi Instagram.

Dakle, obaveza je roditelja da ograničavaju i određuju vreme kada deca mogu da koriste društvene mreže. Ipak, poražavajuća je činjenica da roditelji u proseku razgovaraju sa decom o bezbednosti na internetu tek oko njihove 13. godine.

Tagovi:
Pročitajte još: